Štafeta s olimpijskom bakljom počela put u Fukušimi

Ceremonija je bila zatvorena za javnost zbog straha od širenja zaraze koronavirusom

1324 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Štafeta s olimpijskom bakljom počela je danas svoj put širom Japana uoči Olimpijskih igara koje u Tokiju počinju 23. jula.

Štafeta će trajati 121 dan, a počela je u Fukušimi, području koje je 2011. godine bilo uništeno zemljotresom, cunamijem i curenjem tri nuklearna reaktora. Oko 18.000 ljudi umrlo je u toj tragediji.

Prva je ponijela baklju fudbalerka Azusa Ivašimizu, jedna od najzaslužnijih za osvajanje Svjetskog prvenstva 2011. godine reprezentacije Japana. Obučena u bijelu trenerku, ona je iznijela baklju iz trening centra okružena selektorom Noriom Sasakijem i saigračicama koje su osvojile Svjetsko prvenstvo.

Ceremonija je bila zatvorena za javnost zbog straha od širenja zaraze koronavirusom.

"Olimpijska baklja postaće svjetlo nade za japanske građane i građane cijelog svijeta, to će biti svjetlo na kraju tunela", rekla je nekadašnja olimpijka i predsjednica Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Tokiju Seiko Hašimoto.

Organizatori su obavijestili navijače da održavaju distancu duž ulice kojima baklja prolazi i da se uzdrže od glasnog navijanja. Najavljeno je da će štafeta biti preusmejrena ili zaustavljena ako velika gužva postane problem tokom četvoromjesečnog puta.

Organizatori su potvrdili i mali peh - olimpijski plamen se u jednom trenutku ugasio, a ponovo je upaljen rezervnim fenjerom koji takođe nosi plamen zapaljen u Grčkoj prije više od godinu dana.

Lokalni organizatori i Međunarodni olimpijski komitet nadaju se da će štafeta okrenuti javno mnjenje u korist Olimpijskih igara, nakon što se 80 odsto Japanaca izjasnilo za novo odlaganje ili otkazivanje takmičenja.

Postoji strah u javnosti da bi štafeta olimpijske baklje mogla da utiče na širenje koronavirusa u ruralnim i izolovanijim djelovima Japana. Oko 10.000 trkača učestvovaće u štafeti i obići će 47 okruga.

Od posljedica koronavirusa u Japanu je umrlo oko 9.000 ljudi.