Korona, vakcinacija i vrhunski sport: UEFA sprema poseban protokol, Tokio ima plan za zaražene

Fudbaleri će se vakcinisati, učesnici Igara nisu obavezni

3896 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

UEFA i medicinska komisija evropske kuće fudbala sprema protokol po kome će se svih 600 fudbalera, koji će igrati na Evropskom prvenstvu, vakcinisati do početka turnira.

"Korijere delo sport" piše da će vakcinu primiti i članovi stručnih štabova, kao i tehničko vođstvo nacionalnih selekcija.

Na ovaj korak se Uefa odlučila nakon što je u italijanskoj reprezentaciji registrovano 20-ak slučajeva zaraze po povratku sa martovskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

U Uefi smatraju da samo na ovaj način mogu da stvore potpuno bezbjedno okruženje na šampionatu Evrope.

Muku muče i organizatori Olimpijskih igara u Tokiju, koji planiraju da spreme 300 hotelskih soba za sportiste koji su pozitivni na koronavirus na Igrama, ali pokazuju nikakve ili manje simptome, objavila je u nedjelju novinska agencija Kjodo.

Organizacioni odbor planira da rezerviše cijeli hotel, koji se nalazi nekoliko kilometara od sportskog sela u okrugu Harumi na obali, što će vjerovatno koštati nekoliko miliona dolara.

Sportisti pozitivni na koronavirus i ostali učesnici Igara kojima nije potrebna hospitalizacija u načelu će biti u karantinu u sobama tokom 10 dana, a medicinsko osoblje će ih liječiti danonoćno, navodi se.

Odbor će također pripremiti 30-ak specijalnih vozila za prevoz pacijenata do hotela.

Sportistio će dobiti testove na COVID-19 svaka četiri dana, barem prema pravilima objavljenim u februaru. Više smjernica o izolaciji i testiranju stiže tokom ovog mjeseca.

Japan je zabilježio više od 500.000 infekcija i gotovo 9.400 smrtnih slučajeva, a zabrinutost zbog novog talasa zaraze raste uoči Igara.

Bonus video: