Odbojka patila najviše, stigla dva vezana plasmana na EP

Odlazak na veliko takmičenje dva puta u nizu je naznaka da bi odbojka u Crnoj Gori mogla da vrati status koji je nekada imala

13233 pregleda 1 komentar(a)
Foto: OSCG
Foto: OSCG

Od kolektivnih sportova, posebno onih koji su nekadašnjoj državi - ma kako se ona zvala, SFRJ, SRJ ili SCG - imali najveću tradiciju, osamostaljenjem Crne Gore najviše je, čini se, propatila odbojka.

Crna Gora je u predvečerje referenduma imala dva prava giganta na saveznom nivou - Budućnost i Budvanska rivijera borili su se za trofeje prvaka bivše državne zajednice, bilo je to možda i najveće rivalstvo crnogorskog sporta.

Legendarnu seriju za titulu prvaka SR Jugoslavije 2002. godine dobila je Budućnost u petom meču, u nikad punijoj “Morači”.

Ipak, nakon osamostaljenja, ova dva kluba nestala su sa scene - i to bukvalno!

Posljednjih godina su se revitalizovali, ali nisu ni sjenka klubova koji su nekada postojali.

Bez jakih centara u Podgorici i Budvi, jasno je, nije bilo ni prave odbojke, kvalitet je toliko devalvirao da su se domaće lige, sa malim brojem klubova u muškoj i ženskoj konkurenciji, svele na goli amaterski nivo.

Najbolji crnogorski odbojkaši stasavali su u inostranstvu, a 2018. godine reprezentacija je napokon napravila velikI uspjeh - iskoristila je proširenje formata završnice i plasirala se na Evropsko prvenstvo, na kojem je ostvarila dvije pobjede na pet mečeva i zauzela 18. mjesto.

Ekipa koja predvodi Veljko Bašić nedavno je ponovila taj uspjeh, opet se plasirala u završnicu, što je još jedna naznaka da bi odbojka u Crnoj Gori mogla da vrati status koji je nekada imala...

Bonus video: