problemi ne prestaju

Olimpijske igre: Umjesto vanrednog stanja - "kvazi hitne mjere"

Ankete su pokazale da se japanska javnost većinom protivi održavanju Olimpijskih igara ove godine, zabrinuta "poplavom" sportista i zvaničnika iz inostranstva

1916 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Japanska vlada razmatra ukidanje vanrednog stanja u Tokiju i nekoliko drugih prefektura kako je i zakazano za 20. jul, ali uz zadržavanje "kvazi hitnih" mjera sve do početka Olimpijskih igara, izvijestio je dnevni list Mainići.

U Tokiju se u posljednjih mjesec dana hitnih ograničenja povećao broj slučajeva zaraze koronavirusom, a vlasti su zabrinute širenjem varijanti virusa i stalnim opterećenjem medicinskih resursa.

Novine Mainići izvijestile su u petak da će vlada u sklopu ciljanih "kvazi hitnih" mjera" od restorana tražiti da rade kraće radno vrijeme i uvesti i druga ograničenja, pa se tako traži i da se barovi i restorani zatvore do 20 sati, uz zabranu posluživanja alkohola.

Konačna odluka očekuje se krajem iduće sedmice, nekoliko dana prije kraja trenutnog vanrednog stanja.

Ankete su pokazale da se japanska javnost većinom protivi održavanju Olimpijskih igara ove godine, zabrinuta "poplavom" sportista i zvaničnika iz inostranstva.

Japan je za strance zatvoren od izbijanja pandemije prošle godine, a japanska vlada i olimpijski organizatori rekli su da će se Igre održati.

Početak Olimpijskih igara u Tokiju zakazan je za 23. jul.

Preporučujemo za Vas