Lijepe vijesti iz Tokija: Navijači mogu na borilišta

Olimpijske igre u Tokiju počinju 23. jula

2153 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Na Olimpijskim igrama u Tokiju biće dozvoljeno prisustvo ograničenom broju lokalnih navijača, saopštili su danas organizatori.

Organizatori su postavili ograničenje od 50 odsto kapaciteta, odnosno maksimalno 10.000 gledalaca na svim događajima u okviru Igara.

Odluka je objavljena nakon razgovora organizatora Igara, Međunarodnog olimpijskog komiteta, Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, japanske vlade i vlade u Tokiju.

Glavni vladin medicinski savjetnik Šigeru Omi je prošle nedjelje preporučio da će najsigurniji način održavanja Olimpijskih igara biti bez navijača.

Prethodno je nazvao "nenormalnim" održavanje Olimpijskih igara tokom pandemije koronavirusa.

Dolazak navijača iz inostranstva je još ranije zabranjen, dok će lokalni navijači morati da se pridržavaju strogih pravila.

Neće im biti dozvoljeno da navijaju, moraju da nose maske i poslije takmičenja će morati da idu pravo kući.

Organizatori su naveli da će izmedju 3,6 i 3,7 miliona ulaznica biti u rukama stanovnika Japana.

Premijer Japana Jošihide Suga je, prije zvanične objave ove informacije, rekao da će se takmičenja odvijati iza zatvorenih vrata ako se situacija sa koronavirusom ne promijeni.

On je rekao da je Omijeve preporuke shvatio ozbiljno, ali ih nije slijedio.

Sedmodnevni prosjek novih infekcija u Tokiju je oko 400 dnevno, ali zdravstveni zvaničnici strahuju da će Olimpijske igre povećati broj zaraženih.

Po podacima iz kabineta premijera, do sada je potpuno vakcinisano oko 6,5 odsto Japanaca, dok je 16,5 primilo najmanje jednu dozu vakcine.

Više od 14.000 smrtnih slučajeva u Japanu pripisano je kovidu-19.

Olimpijske igre u Tokiju počinju 23. jula.

Bonus video: