Kako će izgledati ceremonija otvaranja Igara: Bez glamura i spektakla, istinita priča o tužnoj stvarnosti

Umjesto da više od 10.000 sportista maršira na stadion praktično jedan do drugog, parada će biti manja, na skoro praznom Olimpijskom stadionu u Tokiju, pred nekoliko stotina zvaničnika, i uz stroga pravila distanciranja

19271 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Zaboravite na spektakularnu koreografiju, ogromne rekvizite, hiljade plesača i glumaca, svjetlosne efekte i snopove koji blješte sa svih krajeva stadiona - svečano otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju, 23. jula, neće imati ništa od tog sjaja i grandioznosti.

Umjesto toga, biće to "otrežnjujući performans”, kako ga je nazvao Marlo Balič, izvršni producent brojnih ceremonija, a sada viši savjetnik izvršnog producenta u Tokiju.

"Biće to otrežnjujuća ceremonija, uprkos prelijepoj japanskoj estetici. Biće japanska, ali u sinhronizaciji sa današnjom realnošću", rekao je Balič, koji je bio zadužen za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine.

„Moramo da se potrudimo da završimo ove jedinstvene i nadamo se jedine takve Olimpijske igre.“

Porast slučajeva COVID-19 u Tokiju bacio je veliku sjenku na događaj koji će se, pošto je već odložen prošle godine zbog pandemije, sada održati bez gledalaca.

Japan je ovog mjeseca odlučio da se takmičenja održe bez publike kako bi umanjili zdravstvene rizike.

Do sada je u Japanu bilo 67 slučajeva zaraze među akreditovanim za Igre od 1. jula, kada su počeli da pristižu mnogi sportisti i zvaničnici.

Ovo je uticalo i na ceremoniju otvaranja, jer neće svi sportisti biti prisutni na paradi timova. Mnogi dolaze neposredno prije početka takmičenja i napustiće selo najkasnije dva dana nakon završetka, kako bi se izbjegli kontakti što je više moguće.

Umjesto da više od 10.000 sportista maršira na stadion praktično jedan do drugog, parada će biti manja, na skoro praznom Olimpijskom stadionu u Tokiju, pred nekoliko stotina zvaničnika, i uz stroga pravila distanciranja.

"Biće nekoliko stotina stjuarda koji će voditi sportiste na paradu. Ceremonija otvaranja na neki način biće jedinstvena i fokusiraće se samo na sportiste", rekao je Balič.

"Pandemija naravno ima posljedice. Masovne koreografije nema zbog COVID-19", rekao je.

"U Riju je bilo 12.600 sportista i zvaničnika na paradi. Bojim se da će ih ovog puta biti manje. To već daje ozbiljnu distancu između sportista na stadionu", rekao je Balič, koji je takođe priredio ceremoniju za Zimske olimpijske igre 2006. godine u Torinu.

„Japanski tim mora da se bori između toga kako promovisati svoju estetiku i kombinovati strahove i brige povezane sa Olimpijskim igrama i infekcijama i bolestima.“

U javnosti postoji velika zabrinutost zbog sigurnosti održavanja globalnog sportskog spektakla usred pandemije, a mnogi Japanci strahuju da bi se Olimpijske igre mogle pretvoriti u super-širenje virusa.

„Mislim da je veliko dostignuće kreativnog tima ove ceremonije to što su uspjeli da prihvate prazna mesta kao činjenicu i pritom zadržavaju fokus na sportistima“, rekao je Balič.

"Biće vrlo smisleno, daleko od grandioznosti prethodnih ceremonija. Takav je trenutak, a napor je bio veliki. Biće to veoma istinita i iskrena ceremonija, ništa neće biti lažno".

Bonus video: