I uspjeh i šansa, Radičević: Znamo za šta se borimo i koga predstavljamo

„Samo kao tim možemo da pobjeđujemo. Imamo indvidualnu snagu, ali naša snaga je grupa. To smo pokazale i ovdje, ali na momente. Idemo dalje, ostvarile smo cilj, ali ne želimo da se zadovoljimo...”, ističe Jovanka Radičević

20991 pregleda 637 reakcija 48 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Odlika najvećih u sportu jeste da u najvažnijim momentima budu najbolji.

Šanse da se dođe do takvih trenutaka ne dobijaju se i ne zasluže tako često.

Upravo taj momenat, drugi put u karijeri na najvećoj sceni, dočekala je Jovanka Radičević - predvodiće selekciju Crne Gore u drugom četvrtfinalu Olimpijskih igara, kasno večeras (2.30 iza ponoći po našem vremenu) protiv Rusije u Tokiju.

Prije devet godina, Radičević je bila dio srebrnog londonskog tima, iskustvo koje je stekla i ushićenje koje je doživjela sa saigračicama avgusta 2012. obilježilo je i njenu, i karijeru djevojaka koje su tada nosile crnogorski dres.

„Sada sve staje u 60 minuta. Hiljadu puta sam ponovila da smo se u Londonu jedva izvukle iz grupe, a onda pobijedile Francusku, koja je do tada igrala perfektno. Kasnije smo došle i do medalje”, ističe Radičević.

„Lavice” su u Tokiju na momente pokazale da mogu mnogo, na momente da nisu spremne da idu dalje i bore se za medalju, ali kada se dođe do ove faze, moguće je sve, ko god da je protivnik.

„Jasno je da imamo mnogo rezervi, nismo na nivou na kome možemo da budemo, ali neka sjutra bude baš taj dan. I može da bude”, poruče Radičević.

„Znamo gdje idemo, za šta se borimo, koga predstavljamo, koji dres nosimo... Srećna sam što smo među osam najboljih, tu nema, recimo, Španije i Brazila, znamo kakva je prilika ispred nas, ali i svjesne da je četvrtfinale uspjeh”.

Četvrtfinale je, dakle, i uspjeh i šansa - cilj je ispunjen, ulog je veliki.

Radičević, uz Majdu Mehmedović i Marinu Rajčić, kao i trenerski tandem Bojana Popović - Maja Savić, priprema mlađe djevojke na specifičnost završnice Olimpijskih igara.

„Trudimo se da im približimo značaj meča, ali ne smijemo da im napravimo veliki pritisak. Ovo je meč koji bi trebalo da se igra kao svaki drugi, ali da postoji taj unutrašnji adrenalin, koji nam govori da znamo gdje nas vodi pobjeda”.

Radičević ističe da je važno da se duel sa Rusijom, kao i svaki meč na Olimpijskim igrama, odigra sa uživanjem.

„Trebalo bi da se igramo na terenu, jer radimo ono što volimo i što najbolje znamo. Naravno, svaka od nas ima dozu odgovornosti za zadatke koje dobije, što je najvažnije. Mi samo kao tim možemo da pobjeđujemo. Imamo indvidualnu snagu, ali naša snaga je grupa. To smo pokazale i ovdje, ali na momente. Idemo dalje, ostvarile smo cilj, ali ne želimo da se zadovoljimo...”, ističe Radičević.

Termin četvrtfinala je, najblaže rečeno, neobičan - 9.30 ujutro po japanskom vremenu.

„Jeste rano, ali trenirale smo mnogo posljednja dva mjeseca u jutarnjim terminima. Ovo je meč koji se igra i u dva sata iza ponoći, nema razmišljanja o tome. Kako će da se spava? Spavaće se, a kako - to je drugo pitanje”, zaključila je kapitenka.

Bonus video: