Oni imaju krila: Marijana i Filip nosili zastavu Crne Gore na otvaranju Paraolimpijskih igara

Misao vodilja i glavna poruka svečanosti otvaranja bila je "Imamo krila". Koncept "We Wings" namijenjen je podizanju svijesti o hrabrosti paraolimpijaca koji pokušavaju raširiti krila "bez obzira na smjer vjetra"

22139 pregleda 470 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Kao što je to učinio za Olimpijske igre, japanski car Naruhito u utorak je na Nacionalnom stadionu u Tokiju službeno otvorio 16. ljetne Paraolimpijske igre na kojima će nastupiti 4.403 sportista iz 162 zemlje među kojima i pet crnogorskih.

Zastavu Crne Gore nosili su stonoteniser Filip Radović i atletičarka Marijana Goranović.

Pored njih, na Igrama će nastupiti atletičar Miloš Spaić, stonoteniser Luka Bakić i plivač Ilija Tadić.

Dvije sedmice nakon završetka Olimpijskih igara, u Tokiju su otvorene Paraolimpijske igre koje će trajati do 5. septembra.

Dok su 17-dnevne OI završile bez većeg izbijanja infekcija, sa zebnjom se iščekuje kako će proći paraolimpijci koji imaju veći rizik od ozbiljnijih simptoma zbog svojih zdravstvenih stanja.

Japan se trenutno bori s najgorom epidemijom COVID -19 do sada, rekordnim dnevnim slučajevima i preopterećenim medicinskim sistemom.

Zbog COVID ograničenja, tribine su ponovo bile prazne, a broj izvođača uveliko je smanjen.

"Globalna pandemija značila je da svijet ne možemo dovesti fizički u Tokio, ali se nadamo da će obožavatelji kod kuće osjetiti dio emocija kroz naša digitalna iskustva," poručili su iz Međunarodnog paraolimpijskog komiteta.

Zauzevši pozornicu nalik aerodromu, sportisti su ulazili po japanskom alfabetu. Svečani defile otvorili su Alia Isa, sirijska atletičarka, te avganistanski plivač Abas Karimi, koji će nastupiti za reprezentaciju izbjeglica.

Iako na Paraolimpijskim igrama u Tokiju neće biti predstavnika Avganistana, zastava ove države našla se na svečanom otvaranju kao "izraz solidarnosti" sa sportistima kojima je onemogućen nastup u Japanu.

Misao vodilja i glavna poruka svečanosti otvaranja bila je "Imamo krila". Koncept "We have Wings" namijenjen je podizanju svijesti o hrabrosti paraolimpijaca koji pokušavaju raširiti krila "bez obzira na smjer vjetra".

"Cijeli svijet se suočio se s ogromnim izazovima zbog pandemije COVID-19. Sportisti i sport imaju moć da promijene svijet i našu budućnost, a to je upravo naša misija," naglasila je predsjednica Organizacionog odbora Seiko Hašimoto u svom govoru.

"Nadamo se da će Igre u Tokiju 2020. biti prilika za izgradnju društva u kojem će svi moći da žive u međusobnoj podršci i razumijevanju, bez diskriminacije ili barijera bilo koje vrste," dodala je.

"Ne mogu vjerovati da smo konačno ovdje", istakao je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Endrju Parsons.

"Mnogi su sumnjali da će se ovaj dan dogoditi, mnogi su mislili da je to nemoguće, ali organizatori nikada nisu izgubili vjeru i neumorno su radili zajedno s japanskom vladom. Možemo pružiti sigurne igre za sportiste, službene osobe i stanovništvo Japana," kazao je.

On je naglasio kako će mjere tokom ovih Igara biti još strože nego tokom Olimpijskih igara.

"Imamo sportiste koji su morali da prevladaju mnoge prepreke kako bi dobili priliku da nastupe. Moramo ih zaštititi i osigurati im sigurno okruženje za nastup", kazao je on.

POI je službeno otvorio japanski car Naruhito, a jedan od vrhunaca večeri bilo je paljenje paraolimpijskog plamena,.

Ta čast pripala je teniserki Jui Kamiđi, boćarki Šunsuke Ućida, te dizačici tegova Karin Morisaki.

Parao
foto: Reuters

Paraolimpijske igre su prvi put održane 1960. u Rimu, a od 1988. godine i Seula održavaju se u gradu domaćinu Olimpijskih igara.

Tokio će postati prvi grad koji će dva puta ugostiti Paraolimpijske igre, nakon što je bio domaćin i 1964. godine.

Prije 57 godina stvari su bile potpuno drugačije. Bilo je to tek drugo izdanje POI. Takmičilo se samo 378 sportista iz 21 zemlje, a igre su u decembru trajale samo pet dana.

Guvernerka Tokija Juriko Koike rekla je nekoliko sati prije svečanog otvaranja da će grad domaćin naporno raditi na realizaciji "prekrasnih Igara" kako bi bile "sigurne i zaštićene."

Ipak, javnost je podijeljena oko toga je li u postojećim okolnostima prikladno održati veliki međunarodni događaj, posebno s obzirom da je u Tokiju i tri obližnje prefekture i dalje vanredno stanje. I ovoga puta, kao i za vrijeme svečanosti otvaranja OI, ispred stadiona su zabilježeni i manji protesti.

Na planeti živi 1,2 milijarde osoba s invaliditetom, što čini 15% svjetske populacije.

Bonus video: