Da pokažemo da nam je mjesto na EP

Najbolji crnogorski odbojkaši sjutra putuju na svoje drugo uzastopno Evropsko prvenstvo. U petak prvi meč sa Bugarskom. Selektor Bašić poručuje: Grupa je preteška, ali to nije razlog da ne idemo sa ambicijama

4146 pregleda 0 komentar(a)
Veljko Bašić i Vojin Čaćić na pres-konferenciji, Foto: odbojka.me
Veljko Bašić i Vojin Čaćić na pres-konferenciji, Foto: odbojka.me

"Odlazimo na Evropsko prvenstvo sa istim ambicijama kao i prošli put. Neće biti lako, niti će biti lakše, jer nas sad, vjerovatno, svi čekaju".

To je poruka selektora odbojkaške reprezentacije Crne Gore Veljka Bašića uoči sjutrašnjeg puta za Ostravu (Češka), gdje će "crveni" drugi put učestvovati na Evropskom prvenstvu.

Prije dvije godine, u Roterdamu, na debiju, Crna Gora je pobjedama nad Estonijom i Češkom, te porazima od Holandije, Poljske i Ukrajine ostavila dobar utisak, a plasman u nokaut fazu umalo je izmakao.

"Imamo izuzetno komplikovanu grupu, možda najtežu na Evropskom prvenstvu, ali po meni to nije razlog da tamo ne idemo sa ambicijama, da, prije svega, pokažemo kako smo napredovali i šta smo uradili u proteklom periodu" istakao je Bašić.

Crna Gora će igrati u grupi B sa Češkom, Bugarskom, Italijom, Slovenijom i Bjelorusijom. Prva utakmica je u četvrtak 3. septembra protiv Bugarske. U osminu finala će se plasirati četiri tima iz grupe.

Tridesetdrugo izdanje Evropskog prvenstva za odbojkaše, osim u Češkoj, održava se u Poljskoj, Estoniji i Finskoj.

"Nakon izvanredno odrađenih kvalifikacija, naročito posljednjeg meča sa Grčkom i prvog mjesta u grupi, želimo da pokažemo da nam je još uvijek mjesto na EP. Treba da pokažemo borbenost, jer predstavljamo zemlju, a sa druge strane tehničko-taktičke kvalitete koji su puno bolji”, dodao je Bašić.

Crna Gora će biti oslabljena, jer zbog povrede koju je dugo vukao i nedovoljne fizičke pripremljenosti Bašić na spisak od 14 igrača nije uvrstio Marka Bojića.

Na Evropsko prvenstvo putuju tehničari Rajko Strugar i Danilo Dubak, primači servisa Vojin Ćaćić, Ivan Zvicer, Marko Vukašinović i Nemanja Peruničić, korektori Miloš Ćulafić, Aleksandar Minić i Milutin Pavićević, srednji blokeri Luka Babić, Ivan Ječmenica, Blažo Milić i Matija Ćinćur, kao i libero Nikola Lakčević.

U Bašićevom stručnom štabu su i pomoćni trener Darko Prebiračević, specijalista za fizičku pripremu Vladimir Živanović, statističar Pavle Matić, fizioterapeuti Vladimir Dragojević i Drago Đurović, tim menadžer Nikola Kažić i PR Aleksandar Vučković.

Crnogorski odbojkaši putuju za Ostravu sjutra u 13 sati preko Vašave i Krakova.

"“Pripreme su završene, radili smo odlično. Bilo je problema sa povredama i virusom, ali sada je to iza nas. Vrijeme je za prave utakmice. Mislim da smo spremni, našli smo ritam koji smo tražili, vratili našu igru i u dobrom raspoloženju putujemo na Evropsko prvenstvo. Vjerujem da možemo da ponovimo rezultat od prošlog puta, ali ništa ne obećavamo osim toga da ćemo dati sve od sebe. Šansu tražimo protiv Češke i Bjelorusije, ali i u ostala tri meča probaćemo bar da ‘otkinemo’ koji set”, istakao je Vojin Ćaćić.