Je li sport u Crnoj Gori zaista pred suspenzijom, Lalošević: Potrebna je promjena dva člana Zakona

Pored Crne Gore, Rumunije, Tajlanda, Sjeverne Koreje i Indonezije, usklađivanje pravnih akata sa Svjetskim anti-doping kodeksom nisu obavile ni Španija, Grčka, Iran, Letonija, Holandija, Portugal i Uzbekistan, koje imaju četiri mjeseca da regulišu sporna pitanja

41996 pregleda 67 reakcija 58 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Svjetska anti-doping agencija (WADA) prije deset dana je objavila da Nacionalne anti-doping agencije Crne Gore, Rumunije i Tajlanda, kao i Sjeverne Koreje i Indonezije, nisu u potpunosti primijenile verziju Svjetskog anti-doping kodeksa za 2021. godinu u svojim pravnim strukturama.

Ostavljen je rok od 21 dana da se reaguje po tom pitanju, da se pravna akta usklade sa Svjetskim anti-doping kodeksom, a da bi u suprotnom moglo da dođe do suspenzije sportista iz Crne Gore.

Uprava za sport i mlade nije imala, navodi se u današnjem saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, kojom je najavljena i krivična prijava protiv Vasilija Laloševića, sada već bivšeg v.d. direktora Uprave za sport i mlade, kontakt sa WADA, koja je, kako je saopšteno, internim kanalima pokušavala da stupi u kontakt sa vlastima u Crnoj Gori.

Lalošević, međutim, tvrdi da je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta bilo upoznato sa problemima, te obaviješteno da je potrebno uskladiti Zakon o sportu sa krovnim dokumentom WADA, kao i da je bio u komunikaciji sa Emilijanom Simonelijem, visokim funkcionerom te institucije.

“Od februara upozoravamo Ministarstvo na problem. Uprava za sport samo koordinira, nema nadležnosti da mijenja Zakone, to se radi na predlog Ministarstva. Uprava za sport, kao nezavisni organ, upozoravao je Ministarstvo četiri puta, a peti put i premijera, kome je hronološki proslijeđena sva prepiska sa Simonelijem, WADA-om,... Da li je premijer pročitao, ne znam. Srećom, sačuvao sam svu prepisku i zadnje pismo premijeru, vidjevši da se ne reaguje na upozorenja”, rekao je Lalošević.

U saopštenju Ministarstva stoji da je WADA sredinom avgusta ove godine trebalo da donеse odluku o isključenju Crne Gore iz sportskih takmičenja, ali je zbog brze reakcije Ministarstva odluka odložena.

Kako problem može da se riješi...

“Ako bi sada Skupština Crna Gore ekspresno promijenila dva člana Zakona o sportu. U jednom članu trebalo bi da piše 'u anti-doping komisiji moraju da budu ljekari, pravnici, ekonomisti...', a u drugom 'Zakon stupa na snagu za sedam dana ili danom objavljivanja u Službenom listu'. Ukoliko bude dobre volje sve će da se riješi, ali ne zaslugom samozvanih eksperata, niti nekog novopostavljenog, već samo COK-a, anti-doping komisije, Skupštine... ali koliko je danas mora da ode inicijativa za promjenu članova Zakona o sportu”, kazao je Lalošević.

Pored Crne Gore, Rumunije, Tajlanda, Sjeverne Koreje i Indonezije, usklađivanje pravnih akata sa Svjetskim anti-doping kodeksom nisu obavile ni Španija, Grčka, Iran, Letonija, Holandija, Portugal i Uzbekistan, koje imaju četiri mjeseca da regulišu sporna pitanja.

U svakom slučaju, iako je kratak rok, čini se da je potrebno da se dogodi pravo čudo pa da crnogorski sportisti, jednako kao rumunski, tajlandski ili indonežanski, budu suspendovani sa svih takmičenja, ili da se, poput Rusije - gdje je čak i dokazano prisustvo sistemskog dopinga pod pokroviteljstvom države, ne takmiče pod svojom zastavom i himnom.

Bonus video: