Lalošević: Bratić ne zaslužuje da ostane na funkciji, podnijeću krivičnu prijavu protiv nje

"Možda je moja greška što nikom nisam davao otkaze u Upravi za sport i mlade, što sam napravio sjajnu saradnju sa svim savezima, što su svi dobili sredstva..."

64630 pregleda 140 reakcija 140 komentar(a)
Lalošević, Foto: Biljana Matijašević
Lalošević, Foto: Biljana Matijašević

Funkcioner Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević ocijenio je danas da je njegova smjena sa mjesta v.d. direktora Uprave za sport i mlade, dok je bio na službenom putu u Sloveniji, podla i nečovječna.

Kazao je da će umjeti da se odbrani bilo koja inicijativa da bude podnesena protiv njega od strane državnih organa.

Tvrdi da se na njega vrši pritisak i da je rješenje o njegovom izboru za v.d. glasilo "do izbora novog" i da nijesu pominjani rokovi.

"Možda je moja greška što nikom nisam davao otkaze u Upravi za sport i mlade, što sam napravio sjajnu saradnju sa svim savezima, što su svi dobili sredstva... Možda je greška što nisam slušao savjete Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da smjenjujem sportske funkcionere", rekao je Lalošević na konferenciji za novinare.

Kaže da su se ove stvari pripramela "tri mjeseca unazad" i kada se udruže "dvije žene zlobne, obje sa eksternim savjetnicima, onda nailazi ovaj vid pritisaka".

Komentarišući prijavu SDT-a rekao je "ne bilo mi većeg zločina".

"Sve što sam u životu radio, radio sam časno i pošteno...spreman sam da uložim sve snage da odbranim svoj ugled i čast, kao i SNP-a", poručio je.

Dodao je da, kada je riječ o dodjeli novca, kako je Ministarstvo bilo ažurno sportisti nikad novac dobili ne bi.

Kaže da je sve dokumentovano i da se dokumentacija nalazi na sajtu.

On je naveo da su svi sportisti dobili prvu ratu u prvom kvartalu, drugu u drugom i treću kad je bio konkurs. “Svi su bili zadovoljni, svi su sportisti otišli na takmičenja, paraolimpijci su nas obradovali medaljom, mladi vaterpolisti, svi ostali sportisti koji su osvajali medalje”, dodao je Lalošević. Prema njegovim riječima, možda je kriv što je dodijelio 220 stipendija perspektivnim sportistima u Crnoj Gori. Lalošević je istakao da je konkurs sproveden u skladu sa uredbom organizacije Vlade. Kako je kazao, sve je sprovedeno besprekorno, “od centa do centa”.

Tvrdi da je više pita slao dopise Ministarstva povodom upitnika Svjetskoj antidoping agenciji (WADA), da treba mijenjati Zakon o sportu.

Tvrdi da antidoping komisija nema nikakve veze sa Upravom za sport i ona je proizvod izbora COK-a, nad njom starješinstvo ima Ministarstvo. “Pet mjeseci pišem molbe da promijene Zakon o sportu, kako bi ga institucionalno podesili, da to više nije Ministarstvo nego Uprava”, rekao je Lalošević. On je dodao da kada su stigle informacije iz Brisela i Strazbura da se napravi dodatni napor da se uradi sve kako Crna Gora ne bi došla u situaciju da njeni sportisti ne mogu da učestvuju pod crnogorskom zastavom, "pojavio se samozvani eksterni savjetnik koji je danas direktor, koji je rekao da se zakon može napraviti za deset dana". Lalošević je kazao da se za deset dana ne može sastati ni jedan odbor, a ne uraditi zakon.

Kazao je da ministarka Bratić ne zaslužuje da ostane na funkciji, kao ni državna sekretarka Milica Kadović.

Pitao je šta će biti ako on podnese krivičnu prijavu zbog lažnih navoda, a "zaslužile su i Bratić i Kadović".

Rekao je da Ministarstvo sporta mora biti odvojeno.

On je odgovarajući na pitanja novinara, rekao da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Vesne Bratić.

Lalošević je istakao da je trebalo da ide u Tokio kao član državne delegacije. Prema njegovim riječima, prebolovao je koronavirus u martu i imao je mnogo antitijela, prvi test je pokazao da je negativan i nakon toga, kako je kazao, na dan puta su ga zvali da ponovi test i saopšteno mu je da je test pozitivan. “Moj odlazak tamo nekome bi smetao, jer sam dobio potvrdu da njima smeta 492 objave koje su novinari objavili”, rekao je Lalošević.

Poručio je da neće dozvoliti da ga diskredituju osobe koje "nemaju pojma o sportu".

Joković: SNP stoji iza svega što je Lalošević rekao

Predsjednik SNP Vladimir Joković poručio je da ta partija u potpunosti stoji iza svega što je rekao Lalošević i oštro osudio "pokušaje nanošenja ljage na Laloševića".

Vladimir Joković
foto: Biljana Matijašević

Kazao je da je SNP bio spreman na radikalne poteze, ali je odustao nakon razgovora i savjeta nekih dobronamjernih ljudi odustali.

"Svi znamo da je Uprava za mlade i sport po raspodjeli pripala SNP-u. Ovdje nisu čista posla", kazao je Joković.

On je dodao da su o smjeni Laloševića saznali iz medija i kad su Bratić pitali zašto je smijenila Laloševića, odgovorila je "daću vam nešto drugo".

"Odbacujemo podle napade na SNP i Laloševića. Ako je napravio prekršaj neka odgovara, ako je radio protivzakonito više će napada imati od SNP-a nego bilo koga drugo. Ali sam uvjeren i na osnovu papira koje sam vidio da je sve po Zakonu o sportu rađeno...Prvi put za 24 godine, a SNP je imao tri premijera savezne vlade, toliko predsjednika opština, ministara, se dešava napad na nekoga iz SNP-a da je nečasno radio. Želimo da se ovo dovede do kraja, a mi ćemo se boriti za svakog našeg čovjeka po bilo koju cijenu", rekao je Joković.

Bonus video: