Kozačka mačka pokorila svijet

Aleksandar Usik novi vladar teške kategorije nakon dominantne pobjede nad Entonijem Džošuom

6381 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Svijet boksa dobio je na stadionu Totenhema novu slavnu stranicu - pred 67.000 svojih gledalaca, Entoni Džošua je predao čak četiri pojasa teške kategorije neuporedivo „manjem momku”, Ukrajincu Aleksandru Usiku.

Iako je slovio za velikog favorita, razorni britanski nokauter nije imao odgovor na brzinu, raznovrsnost napada Kozačke mačke. Usik je osvojio titule u WBA, IBF, WBO, ali i manje cijenjenoj IBO verziji.

Usik je od starta meča nametnuo stil, dok se Džošua pridržavao taktike unaprijed osuđene ne neuspjeh. Imao je iza sebe publiku, sudije, mjerača vremena, ali...

To što je meč protiv Ukrajinca dočekao na nogama treba da zahvali upravo mjeraču vremena koji je „ukrao” pet poslejdnjih sekundi meča u žestokom napadu 34-godišnjeg momka sa Krima.

Olimpijski pobjednik u teškoj nadvisio je šampiona supeteške baš u Londonu, mjestu njihovog najvećeg amaterskog uspjeha. Borba je pokazala da je Džošua tada imao sreće da nije bio u istoj kategroji sa Usikom, koji je još jednom upisao ime u anale plemenite vještine.

Olimpijski, svjetski i evropski prvak u amterskom boksu, prvi je osvajač Svjetske bokserske superserije, nakon što je postao apsolutni vladar kruzera, u trećem meču u teškoj osvojio je i najveću diviziju.

Ostaje samo WBC pojas, kojeg će Britanac Tajson Fjuri u oktobru braniti do Amerikanca Donteja Vajldera. No, do tog pojasa, Usik klauzulom u ugovoru mora da ponudi revanš Džošui.

„Želim da se zahvalim svom gospodaru Isusu Hristosu na svim ovim pobjedama! Želim i da pozdravim kćerku Jelisavetu, sinove Kirila i Mihaila. Danas je dvostruki praznik za mene, pošto mi je prije tačno 12 godina supruga rekla - ‘da’! I ako ste mislili da ste ove večeri vidjeli najboljeg Usika, varate se. Mogu da budem još bolji”, kazao je u ringu novi šampion, treći iz Ukrajine nakon Vitalija i Vladimira Klička.

Usik je ponovio uspjeh Ivandera Holifilda, koji je takođe bio apsolutni vladar kruzera, prije titule u teškoj. Samo, Usik je to uradio mnogo brže, sa svega 19 pobjeda. Za meč u Londonu dobio je blizu 5,8 miliona, dok je poraženi Džošua zaradio 17,5 miliona.

Dok je Ukrajinac slavio, Džošua je bio na pregledima zbog povrede oka, ali ne krije da želi brzi revanš.

„Rekao mi je da će brzo vratiti pojaseve. Usik je bio bolji, ali Džošua će biti spremniji u revanšu”, kazao je Edi Hern, promoter spektakla u Londonu.

Bonus video: