Od Vodene kocke do Ledene kocke: Peking spreman za zimsku bajku

MOK je održao virtuelni sastanak kako bi predstavio tehničke pripreme za Zimske olimpijske igre u Pekingu, uključujući mjesta održavanja, prvu verziju scenarija i testove koji su u toku

1945 pregleda 0 komentar(a)
Sa hokejaške utakmice u Ledenoj kocki, Foto: Beta/AP
Sa hokejaške utakmice u Ledenoj kocki, Foto: Beta/AP

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pohvalio je Kinu za ispunjenje obećanja o organizaciji ugljenično neutralnih Zimskih olimpijskih igara masovnom primjenom obnovljivih izvora energije.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), predsjednik Koordinacione komisije MOK-a za Igre 2022 u Pekingu Huan Antonio Samaran mlađi rekao je da je srećan i ponosan što vidi da je Peking posvetio ogromnu pažnju održivosti, ispunjavajući obećanje o održavanju Igara koje su ugljenično neutralne.

MOK je održao virtuelni sastanak kako bi predstavio tehničke pripreme za Zimske olimpijske igre u Pekingu, uključujući mjesta održavanja, prvu verziju scenarija i testove koji su u toku.

Izražavajući zahvalnost Organizacionoj komisiji ZOI u Pekingu, Samaran je na jučerašnjoj digitalnoj konferenciji za novinare izrazio uvjerenje da će "Peking organizovati izvanredne manifestacije čak i u veoma izazovnom vremenskom periodu sa pandemijom kovida-19".

"S obzirom da je manje od 90 dana do Igara, MOK i Pekinška organizaciona komisija su u punom operativnom režimu. Spremni su objekti i relevantne usluge na igračkim prostorima i sada smo usred završnih test događaja, aktivnosti i obuka", rekao je Samaran.

Samaran je ocijenio da je to u velikoj meri usklađeno sa principima Olimpijske agende 2020+5.

"Mnogi olimpijski i paraolimpijski objekti se napajaju obnovljivim izvorima energije, poput solarne i eolske energije. Veoma je inovativno u pogledu niske emisije ugljenika. Sistemi za hlađenje ugljen-dioksida će se koristiti u većini objekata za održavanje takmičenja na ledu", rekao je on.

"Kina se takodje drži obećanja da će 300 miliona ljudi uključiti u zimske sportove. Populacija učesnika u zimskim sportovima u Kini dostigla je 224 miliona u sezoni 2018-19. Uvjereni smo da će ZOI u Pekingu inspirisati hiljade djece i mladih učenika da se više uključe u zimske sportove", istakao je on.

Kristof Dubi, izvršni direktor Olimpijskih igara MOK-a, pohvalio je pripreme za ZOI u Pekingu, koje su dobile visoke ocjene i potvrde međunarodnih federacija i sportista u pogledu test događaja.

"Zaista je impresivno vidjeti Vodenu kocku (Nacionalni plivački centar) koja je pretvorena u Ledenu kocku, isti doživljaj imam kada sam vidio i nove prostore koji su izgrađeni. Veliki problemi su već riješeni, a trebalo bi da se fokusiramo na detalje u posljednjem delu. Olimpijske igre su uvijek prilika da se svijet okupi", rekao je Dubi.

Bonus video: