Drevna igra u pustinji, Karlsen ili Nepo - ko će se i kada odblokirati prvi?

Nakon tri remija u prva tri kola, meč će se nastaviti u utorak, kada će Magnus Karlsen proslaviti svoj 31. rođendan.

18838 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Jovan Jovančević
Foto: Jovan Jovančević

Specijalno za "Vijesti" iz Dubaija

U meču za prvaka svijeta u šahu, koji se igra u Dubaiju između aktuelnog šampiona, Norvežanina Magunusa Karlsena i izazivača, Rusa Jana Nepomnjašija, što je vrhunac raznolike i inspirativne Svjetske izložbe EXPO, danas je na programu prvi slobodan dan.

Prethodila su mu tri dana uzbudljivog šaha u pustinji - u neobičnom, inspirativnom ambijentu popularnog "grada čuda" - i tri remija u prve tri partije, od ukupno 14 koliko je planirano da se igra.

Magnus Karlsen, Jan Nepomnjašnji
foto: Jovan Jovančević

Najviše uzbuđenja je viđeno u drugoj partiji, u kojoj je aktuelni šampion imao prednost početnog poteza.

U njoj je Karlsen prvo pritiskao u otvaranju (katalonska odbrana) i ranoj središnjici, zatim ispustio prednost i bio na ivici poraza, da bi na kraju stabilizovao poziciju i iz neznatno superiorne pozicije priveo partiju kraju.

U trećoj, takođe uzbudljivoj i intrigantnoj partiji, izazivač Jan Nepomnijaši (najčešće samo Nepo) je bio taj koji je stvorio pritisak u ne tako čestoj liniji u španskoj partiji.

Karlsen je u desetom potezu odigrao potez koji je, po sopstvenom priznanju, vidio kao inferioran u odnosu na alternative, ali se nadao da će njime zateći svog izazivača i tako ući u poziciju koju, iako je malo slabiji, bolje poznaje od ćprotivnika. Ipak, Nepo se nije činio iznenađenim i stvorio je blagi pritisak, koji je natjerao Karlsena na pozicioni ustupak u 16. potezu (za oba igrača sumnjivo 16... a5).

Na naše pitanje o 21. potezu (21. h3), na kojem je proveo najduže vremena od početka meča (oko pola sata), a koji je na neki način bio priznanje da je pozicija jednaka i da nije u mogućnosti da nastavi pritisak na poziciju crnog, Nepo je bio iskren - kazao je da nije vidio kako da spriječi očigledan plan crnog, koji se sastojao u centralnom proboju c6-d5 i da jednostavno nije našao ništa bolje od tako skromnog, ali tako korisnog poteza.

(Pitanje izvještača "Vijesti" i odgovor Nepija možete poslušati na trećem satu i 43. minutu gore postavljenog videa partije i pres-konferencije)

Magnus Karlsen, Jan Nepomnjašnji
foto: Jovan Jovančević

Odatle su igrači brzo ušli u veliko pojednostavljenje pozicije i nastala lovačka završnica nije nikad izgledala kao da će proizvesti pobjedu za bilo koju stranu. Remi je sklopljen u 40. potezu, a bio bi sklopljen i ranije da su pravila dozvoljavala.

Nakon tri remija u prva tri kola, meč će se nastaviti u utorak, 30. novembra, kada će Karlsen proslaviti svoj 31. rođendan.

Ostaje da se vidi da li će mu biti srećan kao 2016. godine, kada je poslije ubrzanih partija u meču u Njujorku savladao Sergeja Karjakina. Inače, Karlsen na pobjedu u „regularnom dijelu“ meča čeka upravo od 10. partije tog duela.

Karlsen ili Nepo - ko će se, i kada, "odblokirati" prvi?

Povezani članci

24. Novembar 2021.

Ruski „hazarder” napada samouvjerenog Karlsena

Bonus video: