Tiha diplomatija: MOK neće kažnjavati Kinu zbog Peng Šuai

"S našeg gledišta tiha diplomatija je najbolji put i tako ćemo nastaviti", kazao je Bah za njemačku novinsku agenciju DPA

2990 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah uprkos brojnim kritikama kako se MOK odnosi prema slučaju teniserke Peng Šuai i dalje ostaje pri svom načinu rješavanja tog pitanja.

"S našeg gledišta tiha diplomatija je najbolji put i tako ćemo nastaviti", kazao je Bah za njemačku novinsku agenciju DPA.

Peng Šuai, jedna od najvećih kineskih sportskih zvijezda, je prije više od mjesec optužila uticajnog člana Komunističke partije Kine da ju je prisiljavao na polni odnos. Nakon toga nestala je iz javnosti i mnoge organizacije i pojedinci postavljali su pitanja o tome gdje se nalazi i kako je.

MOK dosad nije osudio kineske vlasti niti je tražio pojašnjenja službene Kine što se događa sa bivšom prvom tenisrkom svijeta u parovima, već je obavio dva video poziva sa Peng Šuai.

"Mogu da vam garantujemo da ćemo o tom slučaju i dalje raspravljati s kineskom stranom. Kao što su mnogi sportisti i organizacije zabrinute za njeno stanje, tako smo i mi", rekao je Bah.

Bilo je brojnih poziva da se MOK u ovom slučaju postavi kao Ženska teniska asocijacija (WTA) koja je objavila suspenziju svih WTA turnira u Kini.

"WTA se odlučila za svoj put, brojne druge sportske organizacija su odabrale drugačiji put. Načini djelovanja mogu biti različiti, ali ciljevi mogu biti isti", dodao je predsjednik MOK.

Istakao je da će MOK nastaviti razgovore s Peng Šuai i kineskim vlastima i nakon ZOI u Pekingu:

"S ovim pristupom ćemo nastaviti i održati odnose. ZOI neće biti završna tačka".

Bach je podsjetio da je tihu diplomatiju 2008. prilikom ljetnih OI u Pekingu i tadašnjem kineskom suzbijanju nemira u Tibetu upotrijebio tadašnji predsjednik MOK-a Žak Rog.

"Gledajući naša iskustva to je prava strategija i naša najbolja mogućnost", zaključio je Bah.

Bonus video: