Omikron se širi i u Kini, ali neće ugroziti Olimpijske igre

Nešto više od tri sedmice prije početka Igara u Pekingu, broj novozaraženih koronavirusom naglo se širi u Kini

4416 pregleda 0 komentar(a)
Peking, Foto: Reuters
Peking, Foto: Reuters

Nakon što su kineski olimpijski organizatori danas izrazili zabrinutost zbog porasta omikronskih infekcija u Kini, dikrektor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Pjer Dukri izjavio da nova verzija koronavirusa ne predstavlja prijetnju Zimskim olimpijskim igrama koje će početi 4. februara.

"Nema brige da će omikron uticati na tok Igara. Kina može da napravi veliki broj testova u vrlo kratkom vremenu, a broj učesnika na Igrama ne ugrožava domaćina", rekao je direktor MOK-a.

Organizatori Igara zahtijevaju vakcinaciju s dvije doze ili strogi 21-dnevni karantin za svakog učesnika koji uđe na olimpijsko područje.

Svi koji dođu u Kinu na Olimpijske igre moraće da polažu niz testova, a sve akreditovane osobe, uključujući sportiste, zvaničnike, novinare i druge učesnike, moraće se testirati svakodnevno.

Nešto više od tri sedmice prije početka Igara u Pekingu, broj novozaraženih koronavirusom naglo se širi u Kini.

U susjednom Tjanđnu u srijedu je potvrđeno 137 infekcija novom verzijom virusa omikron, a vlasti su u toj milionskoj metropoli već su najavile masovno testiranje svih stanovnika kako bi se spriječilo širenje virusa.

Prve infekcije omikronom potvrđene su i u sjevernoj kineskoj metropoli Dalijan, a riječ je o dvojici studenata koji su prije toga bili u Tjanđinu. I prije toga zaraze su potvrđene u gradu Anjangu, a i u tim slučajevima radilo se o ljudima koji su u grad došli iz Tjanđina.

Kina se očito suočava s novim teškim testom svoje nulte politike koronavirusa, što znači ne samo masovno testiranje, već i ograničavanje kretanja stanovništva, strogu izolaciju i karantin.

Bonus video: