Olimpijska baklja krenula iz Pekinga tri dana pred ceremoniju otvaranja

Peking, koji ima 20 miliona stanovnika, danas je prijavio samo dva nova slučaja zaraze koronavirusom

4913 pregleda 0 komentar(a)
Olimpijski plamen u Pekingu, Foto: Reuters
Olimpijski plamen u Pekingu, Foto: Reuters

Trodnevna štafeta olimpijske baklje Zimskih igara u Pekingu, počela je danas kada je 80-godišnji Luo Džihuan, bivši takmičar u brzom klizanju, ponio plamen u prvoj etapi.

Trajanje štafete smanjeno je na tri dana zbog pandemije koronavirusa, a baklja će biti pronijeta kroz tri olimpijske zone, počevši od centra Pekinga, prije nego što se uputi u okrug Jancin i na kraju u Džangđaku u susjednoj provinciji Hebei.

"Nikada nisam učestvovao na Zimskim olimpijskim igrama i nadao sam se da će moja zemlja biti domaćin. Taj san sanjao sam skoro 60 godina, a danas mi se ostvario. Mnogo sam srećan", rekao je Luo.

Organizacija Igara koje počinju 4. februara slična je Igrama prošlog ljeta u Tokiju zbog pandemije. Samo odabrani gledaoći moći će da gledaju takmičenja uživo, a sportisti, članovi ekipa, zvaničnici i novinari moraće da budu u balonu koji je uspostavljen kako bi se spriječio kontakt i širenje virusa.

Peking, koji ima 20 miliona stanovnika, danas je prijavio samo dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Na snazi su stroga pravila zaštite, koja uključuju lokdaun i masovna testiranja.

Među 135 osoba koje će nositi baklju su i nekadašnji astronaut Cin Hajpeng i bivši NBA košarkaš Jao Ming.

Bonus video: