Spektakl na vještačkom snijegu (GRAFIK)

U Pekingu sjutra počinju XXIV Zimske olimpijske igre, Crnu Goru predstavlja troje takmičara

16299 pregleda 0 komentar(a)
Big er Šougang, mjesto na kojem će se održati nekoliko takmičenja u fristajl skijanju i snoubordu, Foto: Reuters
Big er Šougang, mjesto na kojem će se održati nekoliko takmičenja u fristajl skijanju i snoubordu, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2022. 13:18h

Nakon ljetnjih prije 14 godina, Peking će od sjutra do 20. februara biti domaćin i najveće smotre zimskih olimpijskih sportova. ZOI u Pekingu zvanično će biti otvorene na sjutrašnjoj ceremoniji od 13 sati. Crna Gora će u smotri i na takmičenju imati troje sportista, dvoje u alpskim i jednog u nordijskim disciplinama.

Prva od naših takmičara na snijeg će Žabljačanka Jelena Vujičić. Ona će u veleslalomu nastupiti 6. februara, a u tehnički najzahtjevnijoj disciplini, slalomu, tri dana kasnije. Njen sugrađanin Aleksandar Grbović i jedini naš takmičar u nordijskom skijanju startuje 8. februara u sprintu, a 11. februara će se takmičiti u krosu na 15 kilometara klasičnim stilom.

Učešće naše delegacije završiće najiskusniji olimpjjac u zimskim sportovima, Eldar Salihović. On će nositi crnogorsku zastavu na otvaranju Igara, a prvi start mu je u veleslalomu 13. februara. Tri dana kasnije nastupiće i u drugopj disciplini - slalomu 16. februara.

- Za Crnu Goru je uspjeh da ima troje sportista sa ostvarenim normama među 3.000 sportista učesnika Igara u Pekingu. Pokazali su da imaju talenat, žele da se takmiče sa najboljima, a otišli su sa olimpijskom normom, što je jako bitno i predstaviće nas najbolje što budu mogli. Crnogorski olimpijski komitet je pomogao u pripremi u skladu sa mogućnostima i platio je odlazak i boravak sportista na ZOI u Pekingu. Iako su mladi, naši takmičari imaju iskustva. S obzirom na godine i talenat koji imaju, siguran sam da ovo nije njihov posljednji nastup na ZOI i vjerujem da ćemo se družiti još nakon ovog olimpijskog ciklusa - kazao je predsjednik COK-a Dušan Simonović.

Iako je svečano otvaranje u petak na stadionu “Ptičje gnijezdo”, u Pekingu su već počela nadmetanja. Na sreću domaćina, miks dubl u karlingu Fan Sujuan i Lin Ži pobijedio je u prvom meču grupne faze aktuelne olimpijske viceprvake iz Švajcarske, Ženi Pere i Martina Riosa sa 7:6. Velika Britanija je sa 9:5 bila bolja od Švedske, SAD su sa 6:5 pobijedile Australiju, dok je Češka savladala osvajače bronzane medalje sa Igara u Pjongčangu, selekciju Norveške 7:6.

Za razliku od ljetnjih igara u kojima Kina pretenduje na pobjedu u zbiru medalja, na ZOI nema tradiciju velikih rezultata. Nemamo ni mi, zato je cilj naših takmičara da ostvare što bolju poziciju, ili u slučaju Salihovića, da popravi plasman u odnosu na prethodne ZOI.

Od zemalja iz regiona jedino se Slovenija i Hrvatska mogu nadati medaljama, Norveška, Njemačka, Austrija i SAD su glavni favoriti za status najuspješnije zemlje.

Ovo su prve ZOI koje će se održati isključivo na vještačkom snijegu. Nadmorska visina Pekinga je 44 metra, godišnje prosječno padne 21 centimetar snijega, zbog čega su Kinezi pripremili mnogo mašina za pravljenje vještačkog bijelog pokrivača, a procjene su da će samo za to biti potrošeno 220 miliona litara vode.

Bonus video: