Priča o pahuljici: Peking još jednom zadivio maštom i tehnologijom

Ceremonija je održana prvog dana proljeća po kineskom kalendaru

3997 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kineski predsjednik Si Đinping proglasio je Zimske olimpijske igre otvorenim, dok je spektakularni vatromet obasjao nebo iznad Pekinga.

Ceremonija na djelimično popunjenom stadionu Ptičje gnijezdo – sceni na kojoj su otvorene i Ljetnje igre u Pekingu 2008. – bila je ispunjena slikama leda i snijega.

Održana prvog dana proljeća po kineskom kalendaru, počela je nastupom plesača koji su mahali užarenim zelenim stabljikama kako bi prenijeli duh proljeća, nakon čega je uslijedila eksplozija bijelog i zelenog vatrometa koji je ispisivao riječ „proljeće“,

Na trodimenzionalnoj kocki koja podsjeća na santu leda, laseri su urezali simbole prethodnih izdanja Zimskih igara. Santu su potom "razbili" hokejaši, omogućivši da se pojave olimpijski prstenovi, svi u bijelom.

Uslijedila je tradicionalna "parada nacija", a pred svakom od 91 delegacije je bila žena koja je nosila plakat u obliku pahuljice.

U skladu sa olimpijskom tradicijom, paradu je predvodila Grčka, a ostali su poređani po kineskom alfabetu, što je značilo da je Turska bila druga, zatim Malta, dok je domaćin Kina bila posljednja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, najznačajniji strani lider koji je bio prisutan na ceremoniji, ustao je kada su sportisti iz njegove zemlje ušli na stadion, ali ne pod ruskom zastavom, već pod simbolima Ruskog olimpijskog komiteta, jer je na snazi djelimična suspenzija zbog sistematskog dopinga.

U režiji Džang Đimua, koji je osmislio i otvaranje Igara 2008. godine, na ceremoniji je učestvovalo 3.000 izvođača na bini koja se sastoji od 11.600 kvadratnih metara LED ekrana visoke rezolucije koji podsjeća na ledenu površinu.

Svi izvođači su bili obični ljudi iz Pekinga i obližnje provincije Hebei, sa "Pričom o pahuljici" kao središnjom niti.

Na temperaturi od oko minus četiri stepena – što je bilo nedovoljno da uplaši nosioca zastave bez majice sa Američke Samoe - predstava je bila upola kraća od četvoročasovnog maratona koji je otvorio Igre 2008.

Olimpijsku zastavu su na stadion donijeli bivši kineski šampioni u brzom klizanju, umjetničkom klizanju i slobodnom skijanju.

Sedam kineskih zimskih olimpijaca rođenih u različitim desetljećima, nosilo je olimpijski plamen kroz stadion Ptičje gnijezdo, a Žao Đijaven i Diniger Jilamuđiang su ga donijeli do snježne pahuljice unutar koje je zapaljen najmanji olimpijski plamen u istoriji.

Bonus video: