Prva pobjeda u životu i odmah olimpijsko zlato: Šveđanin iznenadio velikog favorita

Do ovih ZOI Vallberg nije imao bolje rezultate od četvrtog mjesta na Svjetskom prvenstvu 2019. i nikada nije osvojio niti jedno takmičenje Svjetskog kupa, a ove je sezone tri puta završio na drugom mjestu iza Kingsburija

11855 pregleda 1 komentar(a)
Valberg na stazi, Foto: REUTERS
Valberg na stazi, Foto: REUTERS

Sa samo 21 godinom Šveđanin Valter Vallberg pripredio je iznenađenje u subotu na Zimskim olimpijskim igrama postavši novi olimpijski pobjednik u slobodnom skijanju u disciplini moguls ispred olimpijskog prvaka i velikog favorita Kanađanina Mikaela Kingsburija.

Do ovih ZOI Vallberg nije imao bolje rezultate od četvrtog mjesta na Svjetskom prvenstvu 2019. i nikada nije osvojio niti jedno takmičenje Svjetskog kupa, a ove je sezone tri puta završio na drugom mjestu iza Kingsburija.

U subotu je Vallberg u posljednjoj seriji finala postigao 83,23 boda. Tako je imao više od boda prednosti ispred Kingsburija (82.18), koji je imao priliku da se pridruži svom zemljaku Aleksandru Bilodou, jedinom skijašu slobodnim stilom koji je osvojio dva olimpijska naslova (2010. i 2014.) od pojave discipline moguls na ZOI 1992. u Albertvilleu.

Kanađanin Kingsburi, koji je osvojio titulu u Pjongčangu 2018., utješio se drugom srebrnom medaljom u karijeri. Prvu je osvojio prije osam godina u Sočiju.

Bronzanu medalju osvojio je Japanac Ikumi Horishimi s ocjenom 81,48 bodova.

Bonus video: