Prvo zlato za Kinu, Italijanka Fontana za istoriju

Kineski brzoklizači Ren Zivei,Vu Dađng, Fan Kećin i Ću Čunjusu su do pobjede stigli s vremenom 2:37.348, dok je Italija druga (2:37.364), a Mađarska treća (2:40.900)

3209 pregleda 2 komentar(a)
Vu Dađing slavi pobjedu, Foto: Reuters
Vu Dađing slavi pobjedu, Foto: Reuters

Kina je u subotu osvojila svoju prvu zlatnu medalju u Pekingu zavaljujući mješovitoj štafeti u brzom klizanju na kratke staze, takmičenju koji je sada prvi put održano na Zimskim olimpijskim igrama.

Kineski brzoklizači Ren Zivei, Vu Dađing, Fan Kećin i Ću Čunjusu su do pobjede stigli s vremenom 2:37.348, dok je Italija druga (2:37.364), a Mađarska treća (2:40.900).

Vu je osvojio jedinu zlatnu medalju za Kinu na ZOI u Pjongčangu 2018.

Kina je osvojila pet olimpijskih naslova na ZOI 2010. u Vankuveru i tri u Sočiju 2014.

Kina je polufinale završila na trećem mjestu iza Mađarske i Sjedinjenih Država i prema tome ne bi ušla u u finale, ali utrka je zbog mogućih prekršaja bila ponovo pregledana. Nakon pet minuta, brzoklizači Rusije na kraju su diskvalifikovani i zbog opstrukcije, a SAD zbog blokiranja.

Predstavnica italijanske štafete Arijana Fontana danas je zahvaljujući ovoj medalji u štafeti postala jedina brzoklizačica, i u muškoj i ženskoj konkurenciji, koja je osvojila devet olimpijskih medalja.

Fontana je do danas bila izjednačena s Amerikancem Apolom Onom i Rusom Viktorom Anom s osam medalja sa ZOI.

Bonus video: