Fojc zlatom u spustu kompletirao kolekcije odličja

Švajcarac vozio sjajno u posljednjoj dionici i pobijedio ispred Žoana Klarija i Matijasa Majera. Time je osvojio jedino što mu je nedostajalo u spustu, ali i prigrabio jedinu olimpijsku medalju koju nije imao

3270 pregleda 0 komentar(a)
Kralj kraljevske discipline: Beat Fojc, Foto: Reuters/Christian Hartmann
Kralj kraljevske discipline: Beat Fojc, Foto: Reuters/Christian Hartmann

Nakon srebra i bronze u Pjongčangu, Beat Fojc je prigrabio zlato i kompletirao olimpijsku kolekciju odličja.

Iskusni Švajcarac je slavio u spustu na ZOI u Pekingu, jer je stazu dugu 3.152 metra u olimpijskom centru Janćing prevezao za minut, 42 sekunde i 69 stotinki.

Fojc je bio sjajan u posljednjoj dionici i tu nadoknadio minus za do tada vodećima Matijasom Majerom iz Austrije i Džejmsom Krofordom iz Kanade.

Majer je na kraju sa zaostatkom od 16 stotinki morao da se zadovolji bronzom, jer se između njega i 34-godišnjaka iz Šangnaua „ugurao” Francuz Žoan Klari, koji je bio sporiji tačno desetinku od šampiona.

Kroford je ostao bez prvog odličja i senzacije, jer mu je do sada najbolji rezultat u Svjetskom kupu u spustu 6. mjesto.

Norvežanin Aleksander Omot-Kilde, koji u Svjetskom kupu ima osam bodova prednosti nad novim olimpijskim šampionom, morao je da se zadovolji 5. mjestom.

Osim što je sada vlasnik olimpijskih medalja sva tri sjaja, Fojc je prigrabio i jedinu titulu koja mu je nedostajala u spustu, jer je četvorostruki pobjednik Svjetskog kupa u toj disciplini, a ima i zlato, kao i dvije bronze, na svjetskim prvenstvima.

Bonus video: