Prva kontroverza ZOI - skakačice isključivane zbog odijela, ali zlatu Slovenije i fenomenalne Urše Bogataj nema zamjerki

Zbog neadekvatnih odijela isključeno je petoro takmičarki, što je uticalo na raspodjelu medalja. Slovenija bi osvojila zlato i da su svi nastupali do kraja, jer je Urša Bogataj imala najduži skok dana uz Rjojua Kobajašija

6831 pregleda 24 reakcija 0 komentar(a)
Urša Bogataj, Nina Križnar, Peterc Prevc i Timi Zajc slave zlato, Foto: REUTERS/Lindsey Wasson
Urša Bogataj, Nina Križnar, Peterc Prevc i Timi Zajc slave zlato, Foto: REUTERS/Lindsey Wasson

Za prvu kontroverzu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu zaslužne su sudije.

Naime, u prvom mješovitom timskom nastupu u skijaškim skokovima u istoriji ZOI, zbog neadekvatnih odijela isključeno je petoro takmičarki, što je uticalo na raspodjelu medalja.

Prva je otpala Njemačka, jedan od favorita, zbog opreme Katarine Althaus.

Arbitri su u drugoj rundi isključili i Norvežanke Silje Opset i Ane-Odine Strem, Japanku Saru Takahaši i Austrijanku Danijelu Iraško-Štolc.

Zanimljivo, sve one su prije tri dana nastupile u istim odijelima u pojedinačnoj konkurenciji.

I da su svi nastupili i imali po osam skokova, titula bi svakako pripala Sloveniji. I to zahvaljujući skakačicama Niki Križnar, a pogotovo Urši Bogataj.

Djevojka koja je prvog dana osvojila zlato na maloj skakaonici je imala skok dana - doletjela je do 106 metara i imala 133,1 poen, što je od muškaraca uspio da nadmaši samo Rjoju Kobajaši!

Olimpijski šampion je takođe letio 106 metara, ali je zbog boljih ocjena osvojio 137,5 poena. Doduše, žene su imale duže zaletište...

Zbog diskvalifikacija takmičara Njemačke, Austrije, Norveške i Japana, na pobjedničkom postolju su se našle selekcije koje niko nije očekivao.

Doduše, sa ogromnim zaostatkom za Slovenijom - Rusija je imala 111,2 bodova manje, a Kanada 156,9.

Četvrtoplasirani Japan je sa sedam od osam planiranih skokova imao svega 8,3 poena manje od Kanade, Austija 26,6, a Norveška sa dva skoka manje 136,7 bodova manje.

Da su te tri selekcije imale po osam skokova, odlučivale bi ko bi osvojio srebro i bronzu, jer su Slovenke svojoj selekciji donijele ogromnu prednost.

Sa Križnar i Bogataj, na najvišoj stepenici pobjeničkog postolja su završili i Timi Zajc i Peter Prevc, iako su u obračunima sa kolegama u izmjenama zauzimali 5. i 6. mjesta...

Bonus video: