Majerovo zlato za istoriju skijanja

Za Majera je ovo ujedno i druga medalja u Pekingu, u ponedjeljak je bio bronzani u spustu.

10197 pregleda 0 komentar(a)
Matijas Majer, Foto: Reuters
Matijas Majer, Foto: Reuters

Austrijanac Matijas Majer (31) odbranio je naslov olimpijskog pobjednika u superveleslalomu slavivši sa četiri stotinke prednosti u odnosu na srebrnog Amerikanca Rajana Kohrejn-Sigla, odnosno 42 stotinke ispred bronzanog Norvežanina Aleksandera Omota Kildea.

Majer je tako postao prvi alpski skijaš u istoriji koji je uspio da osvoji zlato na tri ZOI zaredom, uz zlata u superveleslalomu iz Pjongčanga prije četiri godine i ovog iz Pekinga ima i zlato sa spusta iz Sočija 2014.

Za Majera je ovo ujedno i druga medalja u Pekingu, u ponedjeljak je bio bronzani u spustu.

Do pobjede je Austrijanac stigao odlično odvezenim završnim dijelom staze.

"Prije svog nastupa vido sam Kildeovu vožnju na TV-u i znao sam da moram ići na sve ili ništa. Išao sam svom snagom do posljednje kapije i ispalo je odlično", rekao je Majer.

Majer je postao drugi skijaš u istoriji koji je odbranio zlato u ovoj disciplini, nakon Norvežanina Kjetila Andrea Omota, najboljeg 2002. i 2006.

Kohrejn-Sigl je postao najveće iznenađenje trke, u dosadašnjih devet sezona u Svjetskom kupu ostvario je samo jednu pobjedu, a sada je stigao do olimpijskog srebra.

Norvežanin Kilde je u Peking stigao kao vodeći u Svjetskom kupu kako u plasmanu spustaša tako i superveleslalomaša, ali iz Pekinga odlazi samo sa jednom bronzom iz te dvije discipline, u ponedjeljak je bio peti u spustu.

Bonus video: