Ovako se uništava jedan sport: Teške optužbe nakon olimpijske kontroverze

Osim Njemice Althaus, u ponedjeljak su diskvalifikovane Austrijanka Danijela Irašo-Štols, Japanka Sara Takanaši i Norvežanke Ana Odin Strem i Silje Opset

45162 pregleda 31 reakcija 11 komentar(a)
Althaus u skoku, Foto: Reuters
Althaus u skoku, Foto: Reuters

Haotično takmičenje mješovitih ekipa u skijaškim skokovima, koje je premijeru na ZOI imalo u ponedjeljak, a koje je obilježila diskvalifikacija čak pet skakačica zbog neispravnih odijela, uzrokovalo je niz negativnih reakcija, a jedna od diskvalifikovanih Njemica Katarina Althaus optužila je Međunarodni skijaški savez (FIS) da je uništio skijaške skokove za žene.

"Veselile smo se svom drugom nastupu na Igrama, ali FIS je svojim postupkom uništio ženske skokove. Naša imena su sada izložena, to je način kako se uništava razvoj nekog sporta, pa čak i čitav sport", oštra je bila Althaus, srebrna iz ženskog pojedinačnog takmičenja u subotu.

Sve one su tri dana ranije nastupile u istim odijelima u pojedinačnoj konkurenciji.

Zbog diskvalifikacije Althaus Njemačka je nakon prve serije zauzela deveto mjesto i nije se kvalifikovala za drugu seriju iako je bila među kandidatima za medalju.

"Ovo je bila parodija, ali ja se ne smijem... Skandalozno je što se dogodilo sa četiri najveće nacije u skijaškim skokovima", dodao je šef njemačkih nordijskih reprezentacija Horst Hutel.

Osim Njemice Althaus, u ponedjeljak su diskvalifikovane Austrijanka Danijela Irašo-Štols, Japanka Sara Takanaši i Norvežanke Ana Odin Strem i Silje Opset.

"Skijaški skokovi kao sport doživjeli su jedan od svojih mračnijih dana. Nemam riječi, ovo je bilo vrlo bolno iskustvo", kratak je bio šef norveškog skijaškog skakanja Klas Brede Braten.

Norvežanin Robert Johanson je za diskvalifikaciju svoje kolegice Strem saznao upravo u trenutku kada se na vrhu zaletišta pripremao za svoj skok u drugoj seriji.

"Nadam se kako niko više neće imati takvo iskustvo. Bilo je potpuno ludo", kazao je Johanson, dok je Opset odala kako je način provjere odijela u ponedjelajk bio različit od onoga u subotu.

"Čini mi se jako čudnim da se način provjeravanja opreme mijenja usred takmičenja".

Sudije odgovorne za odluke o diskvalifikacijama nisu željeli javno da komentarišu svoje postupke.

Diskvalifikacije dvije Norvežanke te po jedne Japanke, Austrijanke i Njemice za posljedicu su imale ubjedljivu pobjedu Slovenije, koja je slavila sa 111.2 bodova više od srebrne Rusije, odnosno 156.9 bodova više od bronzane Kanade.

Bonus video: