Briljantna druga vožnja za zlato: Vlhova slavila u slalomu

Slavila je ispred aktuelne svjetske prvakinje Austrijanke Katarine Linsberger i Švajcarkinje Vendi Holdener.

7743 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovakinja Petra Vlhova osvojila je naslov olimpijske pobjednice u slalomu na stazi "Ledena rijeka", a do zlata je stigla s osmog mjesta u prvoj vožnji.

Slavila je ispred aktuelne svjetske prvakinje Austrijanke Katarine Linsberger i Švajcarkinje Vendi Holdener.

Petra Vlhova je Slovačkoj donijela prvu olimpijsku medalju u alpskom skijanju u vrlo napetom raspletu finalne vožnje, nakon što je u prvoj za vodećom Njemicom Lenom Duer zaostala za čak 72 stotinke.

Slovakinja je sjajno iskoristila drugu vožnju koju je postavio njen trener i u cilj ušla s velikom prednošću od 77 stotinki u odnosu na do tada vodeću Švajcarkinju Kamile Rast.

Odmah iza Vlhove startovala je Linsberger i zaostala samo osam stotinki za 26-godišnjom Slovakinjom, što je bio signal da bi najbolje iz prve vožnje mogle da obrane veliku prednost i ponovo ostave slovačku skijašicu bez odličja.

Ali, jedna za drugom su zaostajale.

Vendy Holdener je sa 12 stotinki zaostatka došla na treće mjesto, a Slovenka Andreja Slokar, četvrta iz prve vožnje, sa 22 stotinke zaostatka završila je trku na petom mjestu.

Najopasnijom za Vlhovu pokazala se olimpijska pobjednica u veleslalomu Šveđanka Sara Hektor, koja je već u prvoj vožnji skijala sjajno i imala treće vrijeme, a u takvom je stilu nastavila i u drugoj vožnji, sve do ulaska u završnu padinu, kad je pregazila jednu kapiju i morala da odustane.

Drugoplasirana iz prve vožnje Švajcarkinja Mišel Gisin u finalu nije bila na tom nivou, pa je ostala bez odličja i završila kao šesta.

Jedina koja je mogla da spriječi slavlje Vlhove bila je Njemica Lena Duer koja je donijela 72 stotinke prednosti u finale. Do zadnje padine je donijela još 26 stotinki prednosti, ali je na zadnjih deset zavoja izgubila gotovo pola sekunde i na kraju ostala bez medajlje, na nezahvalnom četvrtom mjestu.

Bonus video: