Prvo američko zlato u Kini: Legenda snouborda čekala 16 godina da ispravi grešku iz Torina

Na stazi u "Genting snježnom parku", Džejkobelis je u velikom finalu od starta bila na čelu, baš kao što je to učinila i u Torinu 2006.

2809 pregleda 0 komentar(a)
Lindzi Džejkobelis na stazi, Foto: Reuters
Lindzi Džejkobelis na stazi, Foto: Reuters

Američka 36-godišnja snouborderka Lindsi Džejkobelis konačno se domogla zlatnog olimpijskog odličja, na koje je čekala još od Zimskih olimpijskih igara u Torinu 2006, gdje je u dramatičnom raspletu osvojila "samo" srebrnu medalju.

Tada 20-godišnja Amerikanka bila je razočarana, jer je na posljednjem skoku izgubila kontrolu i ostala bez naslova olimpijske pobjednice, ali nije mogla ni da nasluti da će na zlato čekati punih 16 godina, te da će donijeti prvu zlatnu medalju američkom timu na ZOI u Pekingu.

Na stazi u "Genting snježnom parku", Džejkobelis je u velikom finalu od starta bila na čelu, baš kao što je to učinila i u Torinu 2006.

Za razliku od tog finala, nije napravila nijednu grešku i kao prva je prošla ciljnom crtom, a na licu nove olimpijske pobjednice mogla se vidjeti nevjerica zbog ostvarenog uspjeha na koji je čekala gotovo čitavu karijeru.

Srebrnu medalju osvojila je ushićena 27-godišnja Francuskinja Kloi Trespu, koja je bila broznana prije osam godina u Sočiju.

Najmlađa finalistkinja, 24-godišnja Kanađanka Merijeta Odin ciljem je prošla kao treća i osvojila svoje prvo olimpijsko odličje, što joj je najbolji rezultat u karijeri.

Braniteljka olimpijskog zlata iz Pjongčanga Italijanka Mikela Mojoli ostala je bez nastupa u velikom finalu nakon greške u polufinalu, a ista je sudbina zadesila i olimpijsku viceprvakinju iz 2018. Francuskinju Juliju Pereiru de Sousu Mabilo, dok je aktuelna svjetska prvakinja u ovoj disciplini, Britanka Šarlot Benks, ispala već u četvrtfinalu.

Bonus video: