Begović: Neprijatna vijest koja zahtijeva punu istragu organa Saveza i inspekcije

"Očekujemo da će se ovim povodom, pored matičnog saveza, oglasiti i Crnogorski olimpijski komitet, kao krovna sportska institucija", istakao je v.d. direktora Uprave za sport i mlade

62343 pregleda 46 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Istraga Međunarodne skijaške federacije (FIS) i natpisi uticajnih svjetskih medija o tome da su se i na Bjelasici održavale skijaške trke na kojima su, navodno, lažirani rezultati kako bi se takmičari iz brojnih zemalja lakše plasirali na Olimpijske igre, neprijatne su i zahtijevaju punu istragu, kazao je v.d. direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović.

Italijanska “La Republika” piše da je tokom takmičenja koja su se održavala u Dubaiju, Crnoj Gori i Lihtenštajnu bilo korupcije, pa lak pa čak i prijetnji smrću!

"Natpisi u inostranim medijima su samo potvrda neophodnosti sveobuhvatne reforme crnogorskog sporta i, nažalost, ozbiljno narušavaju imidž države Crne Gore. Vijest je veoma neprijatna i zahtijeva punu istragu od strane nadležnih organa saveza, ali i Inspekcije za sport", kazao je Begović "Vijestima".

FIS trke su od 20. do 23. decembra održane na Bjelasici, na stazama Ski centra “Kolašin 1.600”. Dvije trke organizovao je Skijaški savez Crne Gore, a dvije preostale federacije Istočnog Timora i Jamajke.

Treba napomenuti da se trke ovakvog tipa organizuju uglavnom za skijaše zemalja koje nemaju skijašku tradiciju, kao ni uslove za zimske sportove, a koji preko njih dobijaju šansu da osvoje bodove za plasman na Zimske olimpijske igre.

Sa pomentih, spornih trka na Bjelasici, u Dubaiju i Lihtenštajnu, bodove za plasman na ZOI tako su prikupljali skijaši iz Gane, Indije, Kirgistana, Maroka, Saudijske Arabije, Istočnog Timora, Tajpeja, Jamajke...

Troje crnogorskih takmičara koji predstavljaju našu zemlju u Pekingu - važno je naglasiti i to - nisu sakupljali bodove na ovim, spornim trkama, već na drugim koje širom svijeta organizije FIS.

Ipak, sama činjenica da su trke koje su pod istragom Međunarodne skijaške federacije održane u Crnoj Gori - i to dvije u organizaciji Skijaškog saveza CG, a da su vijesti o pokretanju istrage putem najuticajnijih italijanskih i američkih medija već obišle svijet - nije baš reprezentativna...

"Imajući u vidu da je Međunarodni olimpijski komitet 2015. godine usvojio Kodeks o prevenciji namještenja sportskih rezultata, očekujemo da će se ovim povodom oglasiti, pored matičnog saveza, i Crnogorski olimpijski komitet, kao krovna sportska institucija", istakao je Marko Begović.

Marko Begović
foto: TV Vijesti

"S druge strane, problem manipulacije ili namještanje sportskih rezultata zahtijeva, a na to sam više puta ukazao, posve drugačiji institucionalni aranžman kako bi se zaštitio integritet u sportu", naveo je vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade.

Bonus video: