Konačno - zlato: Gut-Behrami slavila u super-džiju

Za Gut-Behrami, koja je sada glavna favoritkinja i za zlato u spustu, ovo je drugo olimpijsko odličje, nakon što je prije osam godina u Sočiju osvojila bronzu

7911 pregleda 0 komentar(a)
Lara Gut-Behrami sa zlatom, Foto: Reuters
Lara Gut-Behrami sa zlatom, Foto: Reuters

Švajcarska skijašica Lara Gut-Behrami svojoj impresivnoj sportskoj biografiji konačno je dodala i naslov olimpijske pobjednice slavljem u superveleslalomu, disciplini u kojoj je i aktuelna svjetska prvakinja.

Broj 7, kojeg Kinezi smatraju vrlo srećnim, donio je neopisivu sreću 30-godišnjoj Švajcarki koja je s njim na grudima projurila gornjim dijelom staze, a potom bila dovoljno brza i u donjem dijelu da postavi nedostižno vrijeme (1:13.51 minuta).

Za Gut-Behrami, koja je sada glavna favoritkinja i za zlato u spustu, ovo je drugo olimpijsko odličje, nakon što je prije osam godina u Sočiju osvojila bronzu.

U Kini su joj se na pobjedničkom postolju pridružile 29-godišnja Austrijanka Mirjam Puhner i zemljakinja Mišel Gisin.

Puhner je osvajanjem srebrne medalje ostvarila najbolji rezultat u karijeri u superveleslalomu, a za pobjednicom je zaostala za 22 stotinke zahvaljujući odličnoj vožnji u donjem dijelu staze, u kojem je bila najbrža.

Svestrana Žisin, olimpijska pobjednica u alpskoj kombinaciji iz Pjongčanga 2018, došla je do svog drugog olimpijskog odličja, a bronzu je osvojila zaostavši za 30 stotinki.

Amerikanka Mikaela Šifrin je trku završila na devetom mjestu sa zaostatkom od 79 stotinki za pobjednicom.

Bonus video: