Najstariji i najbolji: Džejkobelis i Baumgartner prvi olimpijski šampioni

Džejkobelis ima 36, ​​a Baumgartner 40 godina, što njihovu pobjedu čini još značajnijom. Sa ukupno 76 godina bili su ubjedljivo najstariji par u takmičenju.

5246 pregleda 0 komentar(a)
Džejkobelis i Baumgartner na pobjedničkom postolju, Foto: Reuters
Džejkobelis i Baumgartner na pobjedničkom postolju, Foto: Reuters

Američki snouborderi Lindsi Džejkobelis i Nik Baumgartner upisali su se u istoriju nakon što su osvojili zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu u premijernom izdanju discipline kros za mješovite ekipe.

Osim toga, Džejkobelis ima 36, ​​a Baumgartner 40 godina, što njihovu pobjedu čini još značajnijom. Sa ukupno 76 godina bili su ubjedljivo najstariji par u takmičenju.

"Nemojte nikada otpisivati starce," rekla je ushićena Amerikanka novinarima nakon finala.

Za 36-godišnju Džejkobelis ovo je drugo olimpijsko zlato nakon što je prije tri dana pobijedila u pojedinačnoj konkurenciji krosa. Ona je sada najstarija Amerikanka koja je osvojila dvije zlatne medalje na Zimskim olimpijskim igrama.

Džejkobelis je prije 16 godina na ZOI u Torinu u dramatičnom raspletu osvojila srebrnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji. Tada 20-godišnja Amerikanka bila je razočarana, jer je na posljednjem skoku izgubila kontrolu i ostala bez naslova olimpijske pobjednice. Čak 16 godina kasnije osvojila je dva zlata.

"Definitivno smo prošli puno toga, vidjeli smo uspone i padove. Mislim da smo danas bili sjajni", dodala je.

Drugo mjesto osvojili su Italijani Omar Visintin i Mikela Mojoli, dok su bronzu osvojili Kanađani Eliot Grondin i Merijeta Odin.

"Gledao sam te ljude kako se takmiče od kad sam se rodio. Nik je 20 godina stariji od mene. Već sam činjenica da sam bio u velikom finalu s njima... To je suludo," kazao je Kanađanin Grondin.

Na uslove takmičenja utjecao je snijeg koji je pao u subotu, a Baumgartner je istakao kako je iskoristio godine iskustva u svoju korist.

"Prisjetio sam se svojih starih X Games dana i skakao sam što jače mogu na svakom skoku", rekao je on.

Bonus video: