Američki trener optužen za seksualno uznemiravanje

Piter Foli je u subotu dobio podršku osvajača zlatne medalje u u premijernom izdanju discipline kross za mješovite ekipe

4366 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trenera američke snoubord ekipe Pitera Folija, koji je sada na ZOI u Pekingu, bivša takmičarka Kalan Čitluk-Sifsof optužila je na Instragramu za seksualno uznemiravanje i nedolično ponašanje.

Snouborderka koja će 14. februara navršiti 33 godine objavila je da "Piter Foli već više od deset godina fotografiše sportistkinje" i da im dobacuje komentare seksualne prirode.

"Ne mogu više gledati ZOI a da to ne kažem javno", napisala je na Instagramu.

Američki olimpijski komitet nije komentarisao ove optužbe.

"Ozbiljno shvaćamo ove optužbe i trenutno sprovodimo istragu", objavio je Američki skijaški i snubord savez.

Piter Foli je u subotu dobio podršku osvajača zlatne medalje u u premijernom izdanju discipline kross za mješovite ekipe.

Nakon pobjede 40-godišnji Nik Baumgartner je rekao da mu je Foli "kao otac".

Lindsi Džejkobelis, koja je s njim osvojila zlatnu medalju, osudila je trenutak u kojem su izrečene optužbe.

"Užasno nervira kada imate takvo nešto u trenutku kada pokušavate da se koncentrišete i to je očito malo poremetilo energiju ekipe. U mojih 20 godina karijere o njemu mogu reći samo dobro i on mi je uvijek bio podrđka kada je trebalo", dodala je 36-godišnja Džejkobelis, dvostruka olimpijska pobjednica iz Pekinga (individualno i ekipno).

Osim optužbi protiv Filija, Čitluk-Sifsof je optužila i Hagena Kernija, snoubordera koji je u Kini, za rasističke komentare prema njoj.

"Drugi sportisti su se bavili rasističkim i mizoginim ponašanjem i aktivno su učestvovali u bizarnoj dinamici koju je Piter Foli stvorio, a koja je rezultirala seksualnim nasiljem nad sportistkinjama i članovima tima", rekla je Čitluk-Sifsof, koja je bila dio američke snoubord ekipe na ZOI u Vankuveru 2010. kada je eliminisana u kvalifikacijama.

Piter Foli trenira američku snoubord ekipu od 1994.

Bonus video: