Veliki sportisti koji su rano završili karijeru: Borg, Frenklin, Rozberg, Van Basten...

Barti je samo jedna u nizu slavnih ličnosti koje su rano odlučile da prekinu da se bave vrhunskim sportom

9400 pregleda 42 reakcija 1 komentar(a)
Ana Kurnjikova, Foto: Shutterstock
Ana Kurnjikova, Foto: Shutterstock

Ešli Barti je danas šokirala teniski i sportski svijet odlukom da završi karijeru sa samo 25 godina i nakon osvajanja Australijan opena, sa statusom najbolje igračice današnjice.

Australijanka je, doduše, već jednom objavila da se povlači, nije je bilo na terenu dvije godine (igrala je kriket), ali ovoga puta, čini se, da je odluka zvanična.

Ona je samo jedna u nizu slavnih ličnosti koje su rano odlučile da prekinu da se bave vrhunskim sportom.

Bjern Borg

Švedski teniser je završio karijeru sa samo 26 godina. "Sagorio sam od tenisa", kazao je. Imao je 11 Grend slemova, prvi je uzeo sa samo 18.

sportisti
foto: Printscreen

Vera Časlavska

Jedna od najboljih gimnastičarki svih vremena, osvajačica 11 olimpijskih medalja od 1960. do 1968. godine, bila je primorana da se povuče nakon Igara u Meksiku zbog političkog aktivizma. Zabranjeno joj je bavljenje sportom jer je iskazala protest zbog ulaska tripa SSSR u Prag. Imala je 26 godina.

sportisti
foto: Printscreen

Žastin Enan

Belgijska teniserka, olimpijska šampionka 2004. i osvajačica sedam Grend slemova, povukla se 2008. zbog, kako je rekla - iscrpljenosti od sporta kome je posvetila dvije decenije. Imala je 26 godina i bila je svjetski broj jedan. Vratila se kratko 2010. ali je zbog povrede brzo odustala.

Misi Frenklin

Američka plivačica, "ženski Majkl Felps", imala je samo 23 godine kada je završila karijeru zbog povreda.

sportisti
foto: Printscreen

Niko Rozberg

"Sa 25 godina sam ispunio jedini san, postao šampion Formule 1. Kada sam to ispuio, vrijeme je da odem", tako je njemački vozač obrazložio odluku da završi karijeru 2016.

Ana Kurnjikova

Ruskinja je napustila tenis 2003. godine, sa samo 24, jer nije bila zadovoljna rezultatima ni igrom, zbog problema sa leđima.

sportisti
foto: Printscreen

Roki Marćano

Slavni američki bokser završio je karijeru sa 32 godine i kao neporažen (49-0), da bi se posvetio porodici. Preminuo je 13 godina kasnije.

sportisti
foto: Printscreen

Marko van Basten

Hronična povreda članka natjerala je velikog holandskog fudbalera da završi karijeru sa 30 godina, mada je posljednji meč odigrao kada je imao 28. Tokom kratke karijere, uzeo je dvije Lige šampiona, bio prvak Evrope sa Holandijom, trostruki osvajač Zlatne lopte.

Vitalij Šerbo

Jedini gimnastičar koji je bio svjetski prvak u osam disciplina završio je karijeru sa 25 godina, nakon povrede ruke koju je doživio prilikom pada sa motora.

sportisti
foto: Printscreen

Kejsi Stoner

Dvostruku MotoGP šampio svijeta (2007 i 2011) povukao se 2012. sa samo 27 godina, kako bi se posvetio porodici.

Mark Špic

Prva plivačka ikona - karijeru je završio sa 22 godine, nakon što je 1972 . u Minhenu osvojio sedam zlatnih medalja.

Bonus video: