Eksplozija u Formuli 1, vozači odlučuju da li će ponovo na stazu

Saudijska državna televizija je objavila kako je došlo do napada na skladište državne naftne kompanije Saudi Aramco

14388 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Organizatori trke svjetskog prvenstva Formule 1, Velike Nagrade Saudijske Arabije objavili su kako će se takmičenje održati kako je i planirano u nedjelju, uprkos napadu na skladište naftne kompanije u Džedi u blizini staze.

"Trkački vikend će se održati po planu. Sigurnost svih naših gostiju je prioritet i radujemo se što ćemo dočekati navijače tokom vikenda vrhunskih trka i zabave," navodi se u objavi organizatora utrke Saudi Motorsport Company.

"Svjesni smo napada na distribucijsku stanicu Aramco i ostajemo u kontaktu sa saudijskim sigurnosnim tijelima, kao i F1 i FIA-om kako bismo osigurali sigurnost, a sve sigurnosne mjere nastavljaju da se sprovode," dodali su.

Oglasila se i Formula 1.

"Vlasti su potvrdile da događaj može da se nastavi kako je planirano i mi ćemo ostati u bliskom kontaktu s njima i svim timovima te pomno pratiti situaciju."

Još se, međutim, čeka odluka vozača, koji su se sastali kako bi procijenili da li se oni osjećaju bezbjedno u ovom okruženju.

Saudijska državna televizija je objavila kako je došlo do napada na skladište državne naftne kompanije Saudi Aramco. Veliki požar i crni gusti dim mogli su se vidjeti i sa staze, a aktuelni svjetski prvak Holanđanin Maks Ferstapen u Red Bulu je tokom prvog treninga putem radija rekao kako osjeća miris paljevine.

Odgovornost za napad na naftni pogon Aramco blizu staze preuzeli su jemenski pobunjenici.

Bonus video: