kazna za rilova

Zbog podrške Putinu i ruskoj invaziji suspenzija devet mjeseci za olimpijskog prvaka

Osvajač zlatnih olimpijskih odličja na 100 i 200 metara leđno na prošlogodišnjim Igrama u Tokiju u martu je učestvivao na skupu podrške Putinu koji je održan na moskovskom stadionu Lužnjiki

7518 pregleda 6 komentar(a)
Jevgenij Rilov, Foto: Shutterstock
Jevgenij Rilov, Foto: Shutterstock

Vođstvo Međunarodne federacije za vodene sportove (FINA) potvrdilo je odluku svog Disciplinskog vijeća o devetomjesečnoj suspenziji dvostrukog olimpijskog pobjednika, 25-godišnjeg ruskog plivača Jevgenija Rilova, zbog javnog iskazivanja podrške Vladimiru Putinu i ruskoj invaziji u Ukrajini.

Osvajač zlatnih olimpijskih odličja na 100 i 200 metara leđno na prošlogodišnjim Igrama u Tokiju u martu je učestvivao na skupu podrške Putinu koji je održan na moskovskom stadionu Lužnjiki.

Rilov je stajao na pozornici zajedno s osvajačima medalja iz drugih sportova i nosio jaknu s istaknutim slovom Z, kojim ruska vojska obilježava svoja oklopna vozila u ratu u Ukrajini.

Izrečena suspenzija stupila je na snagu 20. aprila.

Vođstvo FINA potvrdilo je svoj stav da ruski i bjeloruski sportisti i zvaničnici neće učestvovati na događajima u organizaciji krovne organizacije do kraja 2022.

Ujedno je potvrđena i odluka o otkazivanju svih takmičenja na ruskom tlu, koja su u nadležnosti Međunarodne federacije za vodene sportove.