Ali i Frejzer - 1971. - Tejlor i Serano - 2022. godine: Istorija se ponovo piše u Medison Skver Gardenu (VIDEO)

Prvi put u istoriji najpoznatija sportska arena na svijetu – Medison Skver Garden – biće u znaku dvije dame, prvi put će ženski meč biti glavna borba večeri

6371 pregleda 0 komentar(a)
Kejti Tejlor i Amanda Serano, Foto: Reuters
Kejti Tejlor i Amanda Serano, Foto: Reuters

Najveća pozornica je spremna za najveću borbu u istoriji ženskog boksa u subotu, kada će se Irkinja Kejti Tejlor i Portorikanka Amanda Serano boriti za titulu neprikosnovene šampionke svijeta u lakoj kategoriji.

Prvi put u istoriji najpoznatija sportska arena na svijetu – Medison Skver Garden – biće u znaku dvije dame, prvi put će ženski meč biti glavna borba večeri

Prije 51 godinu Džo Frejzer i Muhamed Ali na istom mjestu vodili su “borbu vijeka”, ponovo će kultna njujorška dvorana ispisati neke istorijske stranice.

Tejlor (35) i Serano (33) su dvije najbolje bokserke današnjice.

Portorikanka je osvajala titule u sedam težinskih kategorija, sa čak 44 profesionalne borbe i 42 pobjede uz samo jedan poraz.

Irkinja je olimpijska šampionka iz Londona, velika sportska zvijezda u Irskoj, kao i u cijeloj Britaniji, a koja ima skor od 20 pobjeda iz isto toliko profi mečeva.

„Činjenica da će dvorana biti rasprodata u subotu uveče, pokazuje da postoji veliko interesovanje za ženske borbe“, rekla je Tejlor, koja je lobirala da ženski boks bude uključen u olimpijski program prije nego što je osvojila zlato u Londonu prije deceniju.

Tejlor je kazala da se nada da će iskoristiti priliku da inspiriše sljedeću generaciju djevojaka da se bave ovim sportom.

"Ovo je sjajan bokserski meč", rekla je Tejlor. „Najbolja borba koja može da se vidi, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji”, rekla je Irkinja, bivša fudbalerka.

U njihovo čast Empajer stejt bilding će zasvijetliti u bojama irske i portorikanske zastave, što govori i o komercijalnom značaju meča, koji će prvi put u istoriji ženskog boksa donijeti sedmocifrenu zaradu.

„Imamo najveću zaradu svih vremena, borimo se u Meki boksa, tako da je super uzbudljivo“, rekla je Serano, koju kladionice vide kao blagog favorita nakon što je jednoglasnom odlukom pobijedila Špankinju Mirijam Gutijeres u decembru.

“Jedva čekam subotu uveče da dokažem da zaslužujemo ovu priliku na ovoj sceni“, dodala je Serano, koja će se, takođe, boriti i za porodičnu čast, nakon što je Tejlor pobijedila njenu sestru Sindi 2018.

Organizatori borbe su Edi Hern, poznati promoter, koji zastupa Tejlor, i Džejk Pol, jutjub zvijezda sa bokserskim aspiracijama, koji je zastupnik Serano.

Pol je stavio je milion dolara na pobjedu njegove štićenice – ponudio je opkladu Hernu, koji ju je prihvatio pred velikim brojem novinara.

„Nikada nisam video ovoliko medija ni u jednoj borbi“, rekao je Pol.

„Ako se ova borba ponovi ili neka slična, moraćemo ovim damama da obezbijedimo još više novca... osmocifrenu zaradu”.

Hern je rekao da je događaj izazvao veliko interesovanje širom svijeta, ali je otprilike polovina već prodatih karata otišla navijačima iz Ujedinjenog Kraljevstva i Irske.

„Moramo da pokušamo da pomjerimo granice kao što su ove dvije sjajne sportistkinje činile mnogo, mnogo godina“, rekao je Hern.

Bonus video: