Revolucionarna ideja: Olimpijske igre da imaju stalnog domaćina

Osvajač zlatnih olimpijskih medalja u biciklizmu na stazi u Barseloni 1992. i Sidneju 2000. rekao je da je svrha Olimpijskih igara da okupi najbolje sportiste svijeta i da to ne znači nužno da se Igre moraju uvijek održavati na drugom mjestu

2457 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njemački olimpijski biciklistički prvak Jens Leman, koji je sada njemački poslanik, predložio je da Olimpijske igre imaju stalnog domaćina jer bi se tako smanjili organizacioni troškovi i ojačao aspekt održivosti najvećeg sportskog događaja na svijetu.

Osvajač zlatnih olimpijskih medalja u biciklizmu na stazi u Barseloni 1992. i Sidneju 2000. rekao je da je svrha Olimpijskih igara da okupi najbolje sportiste svijeta i da to ne znači nužno da se Igre moraju uvijek održavati na drugom mjestu.

"Turistički aspekt Igara definitivno nije prioritet za njihove učesnike. U prvom planu je prilika da se takmiče sportisti iz cijelog svijeta i zato je mjesto održavanja Igara od sekundarnog značaja", rekao je Leman koji je član demohrišćana (CDU).

Kada bi se izabrao stalni domaćin igara, ne bi bilo potrebe za izgradnjom novih objekata.

"Ovo bi zaštitilo resurse i okolinu", rekao je. "Istovremeno, stalna mjesta bi vremenom dobijala na važnosti i postala svetinja u sportu", dodao je Leman koji je i dvostruki svjetski prvak.

On je predlog već predstavio predsjedniku MOK-a Tomasu Bahu, ali on sam, međutim, ne očekuje da će MOK krenuti u tom smjeru prije 2040. godine.

MOK posljednjih godina ima sve više problema s pronalaženjem organizatora Igara, budući da su visoki troškovi organizacije velika prepreka za mnoge potencijalne domaćine.

Bonus video: