Suspenzija ruskih i bjeloruskih sportista nije diskriminacija, već zaštitna mjera

"Ne možemo postati oruđe političarima za postizanje svojih političkih ciljeva, inače ćemo izgubiti svoju moć ujedinjenja, pa čak i doprinijeti produbljivanju takvih podjela u našem svijetu, koji se već u mnogome raspada", rekao je Bah

4733 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je da ta organizacija nije kaznila ruske sportiste kada je preporučila da im se zabrani učešće na svim takmičenjima, već da je riječ o "zaštitnoj mjeri".

„Od suštinske je važnosti da poštujemo norme zakona i da sankcionišemo samo one koji su krivi za situaciju.

Ne možemo nekoga kazniti samo zbog pasoša. A da jesmo, to ne samo da bi bilo suprotno našim principima, našoj misiji i našim pravilima, već bi bilo i kontraproduktivno u odnosu na ono što želimo da postignemo.

Tako bismo otjerali ove ljude u tabor propagandne mašinerije koja želi da natjera svoj narod da vjeruje da su sve naše mjere i sankcije dio šire zavjere protiv ruskog i bjeloruskog naroda.

Ali, moramo djelovati tako da zaštitimo Olimpijski pokret i zaštitimo misiju Olimpijskog pokreta. Olimpijske igre okupljaju svijet u mirnom takmičenju, treba da budu simbol mira, ali da bi bili simbol mira, olimpijskom sportu je potrebno učešće svih sportista koji prihvataju naša pravila.

Naša misija nije politička, ona je humanitarna. Zbog toga, prema Olimpijskoj povelji, prema našoj misiji, ne diskriminišemo ni iz jednog razloga. A da bismo to postigli, moramo biti politički neutralni, jer ako zauzmemo politički stav, onda smo uvučeni u sve te konfrontacije i sukobe.

Ne možemo postati oruđe političarima za postizanje svojih političkih ciljeva, inače ćemo izgubiti svoju moć ujedinjenja, pa čak i doprinijeti produbljivanju takvih podjela u našem svijetu, koji se već u mnogome raspada.

Suspenzija ruskih i bjeloruskih sportista je zaštitna mjera. Na našu nesreću, još nije došlo vrijeme za ukidanje ovih zaštitnih mera“, rekao je Bah na Generalnoj skupštini Evropskih olimpijskih komiteta.

Bonus video: