Elektroprivreda savladala Budućnost i došla na korak od titule

Do odbrane titule i osvajanja duple krune Elektroprivredu dijele dueli sa Mimozom, Prosvjetom i sa gradskim rivalom, ekipom Mladost

4749 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Šahovski savez Crne Gore
Foto: Šahovski savez Crne Gore

Elektroprivreda na korak do titule - Nikšićani su savladali Budućnost 4-2 u “El klasiku” crnogorskog šaha i imaju pet bodova više od prvog pratioca na tri kola do kraja.

Najveći derbi crnogorskog šaha, opravdao je očekivanja publike, pa je svih šest partija u meču između Elektroprivrede i Budućnosti odlučeno. Povela je Budućnost pobjedom četvorostrukog prvaka Crne Gore Predraga Nikača, koji je bijelim figurama nakon svega 27 poteza primorao omladinskog prvaka Vuka Miletića na predaju.

Lošija pozicija Miletića nakon otvaranja kao da je motivisala članove Nikšićkog sastava. Novi crnogorski reprezentativac velemajstor Denis Kadrić savladao je na prvoj tabli reprezentativca Srbije Roberta Markuša. Kadrić je pružio sjajnu igru, kao uostalom i tokom dosadasnjeg dijela lige i definitivno da će biti pravo osvježenje u našoj reprezentaciji.

Rezultat je preokrenuo velemajstor Boban Bogosavljevic, trenutno najuspješniji igrač lige, koji je poziciono nadigrao Blaža Kalezića koji je predao pred neodbranjivim matnim prijetnjama.

U derbiju crnogorskih reprezentativaca i kolega po tituli, velemajstora Luke Draškovića i Nikole Đukića viđena je dinamična igra. U obostranom cajtnotu Drašković je u nadmoćnoj poziciji grubo pogriješio, što je Đukić efektno kaznio i izjednačio rezultat na 2-2.

Ipak Stefan Mijović i Božidar Kisić, nijesu ispustili nadmoćne pozicije protiv Andreja Šukovića i Vladimira Pajkovića, pa su sigurnim pobjedama postavili konačan rezultat 4-2.

Elektroprivreda je tako upisala šestu pobjedu u isto toliko kola i prakticno došla na korak od odbrane titule. Do odbrane titule i osvajanja duple krune dijele ih dueli sa Mimozom, Prosvjetom i sa gradskim rivalom, ekipom Mladosti.

Upravo se Mimoza iz Tivta nalazi na drugom mjestu sa 13 osvojenih bodova. Iskusna ekipa je danas je ubjedljivo savladala 7. Oktobar sa 5,5-0,5.

Šanse za osvajanje medalje zadržao je i cetinjski Crnogorac koji je savladao ekipu Prosvjete. Dragan Kosić, Miloš Pečurica i Peko Đurović su slavili kod Cetinjana, dok je pobjedu u ekipi Prosvjete ostvario Dragan Bulatovic, koji na ovoj ligi pruža sjajne parije.

Nikšićka Mladost praktično je obezbijedila opstanak, savladavši Rudar iz Pljevalja sa 4-2. Raspoloženi su bili Aleksandar Tomic, Dragoljub Kovačević i Bojan Prijović, dok je jedinu pobjedu Pljevljacima, koji će naredne godine, po svemu sudeći, nastupati u prvoj ligi, donio Milenko Lončar.

U duelu između Omladinca i Hercrg Novog rezutlat je 2,5-2,5, a po svemu sudeći meč će biti zavrsen neriješeno obzirom na jednakost u poziciji Rašović-Nikčević.

Sjutra je na programu sedmo kolo u kome se sastaju: Herceg Novi - Rudar, Budućnost - Omladinac, Prosvjeta - Elektroprivreda, Mimoza - Crnogorac i Mladost - 7. Oktobar.

Organizator takmičenja je Šahovski savez Crne Gore, a pokrovitelj Ministarstvo sporta i mladih.

Bonus video: