Alison Filiks bez zlatnog oproštaja, ali sa medaljom za istoriju

Bila je na pobjedničkom postolju na osam šampionata svijeta i tako popravila rekord koji je prethodno dijelila sa Kenijcem Ezekielom Kemboijem

5345 pregleda 0 komentar(a)
Alison Filiks, Foto: Reuters
Alison Filiks, Foto: Reuters

Podijeljene su prve medalje na Svjetskom prvenstvu u atletici, a jedna je bila istorijska.

Amerikanka Alison Filiks (36) bronzom u štafeti 4x400 mješovito osvojila je rekordnu 19. medalju na SP, u svojoj zadnjoj trci u karijeri.

Bila je na pobjedničkom postolju na osam šampionata svijeta i tako popravila rekord koji je prethodno dijelila sa Kenijcem Ezekielom Kemboijem.

Razmak između prve i posljednje medalje sada je 17 godina, a prije je bio 16 i u vlasništvu Španca Hesusa Anhela Garsije u hodanju (1993.-2009.).

Filiks se oprašta sa 30 medalja na najvećim takmičenjima, od kojih je 20 zlatnih. Na Olimpijskim igrama ima 11 odličja, sedam najsjajnijih.

Do zlatnog oproštaja nije mogla jer je Dominikanska Republika vodila gotovo cijelo vrijeme. U ciljnoj ravnini posljednje predaje Fiordalizu Kofil je prestigla Amerikanka Kenedi Simon i izazvala oduševljenje navijača.

Kada se činilo da će SAD osvojiti prvo zlato, neumoljiva Kofil je u posljednjim metrima osigurala pobjedu Dominikani sa 3:09.82, a američku štafetu je pretekla i Holandija.

Pobjednički rezultat je drugo najbolje vrijeme svih vremena, a svjetski rekord (3:09.34) postavila je štafeta SAD za zlato na prethodnom SP-u u Dohi 2019. godine.

Bonus video: