Brzina za pamćenje: Džekson i Lajls skoro kao Flo Džo i Bolt (VIDEO)

Za nestvarnim svjetskim rekordom Amerikanke Florens Grifit-Džojner (21.34) s Olimpijskih igara u Seulu, koji važi od 1988, Džekson je zaostala samo 11 stotinki

4036 pregleda 1 komentar(a)
Foto: AP Photo/David J. Phillip
Foto: AP Photo/David J. Phillip

Atetičarka sa Jamajke Šerika Džekson istrčala je drugu najbržu trku svih vremena (21.45 sekundi) za osvajanje naslova svjetske prvakinje na 200 metara u američkom Judžinu, a na istoj je dionici Noa Lajles četvrtim rezultatom svih vremena (19.31 sekundi) predvodio trostruko američko slavlje.

Lajles je tako obranio naslov svjetskog prvaka iz Dohe 2019. i usput postavio novi nacionalni američki rekord koji je držao legendarni četvorostruki olimpijski pobjednik Majkl Džonson (19.32) još od Igara u Atlanti 1996.

Brže trke od Lajlsa istrčala su samo dvojica Jamajčana, svjetski rekorder Usein Bolt (19.19 i 19.30) i Johan Blajk (19.26).

"Danas je moj dan - konačno sam došao do onoga o čemu sam sanjao. Osjetio sam da sam krenuo najbolje što sam mogao", izjavio je Lajls te dodao:

"Nenadmašan je osjećaj biti na pobjedničkom postolju s još dvojicom Amerikanaca."

Baš kao i na prošlogodišnjim OI u Tokiju, srebrnu medalju je osvojio Keni Bednarek (19.77), dok je do bronze stigao 18-godišnji Erijon Najton (19.80).

Amerikanci su tako nakon trostrukog slavlja na 100 m, koje je predvodio Fred Kerli, pomeli konkurenciju i na dvostruko dužoj dionici, što je prvi takav uspjeh za američke atletičare u istoriji svjetskih prvenstava.

Samo nekoliko minuta prije toga, polovinom staze projurila je 28-godišnja Jamajčanka Šerika Džekson i osvojila svoju prvu pojedinačnu zlatnu medalju na velikim takmičenjima.

Za nestvarnim svjetskim rekordom Amerikanke Florens Grifit-Džojner (21.34) s Olimpijskih igara u Seulu, koji važi od 1988, Džekson je zaostala samo 11 stotinki.

"Osjećam se odlično. Izašla sam na stazu i napravila šou. Najbrža živa sprinterka, nacionalni i rekord svjetskih prvenstava, ne mogu se žaliti", izjavila je Džekson koja je konačno osvojila svoje prvo pojedinačno zlato na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima i iza sebe ostavila razočaranje s prošlogodišnjih Igara u Tokiju kad svojom pogreškom i preranim zaustavljanjem nije uspjela da izbori nastup u polufinalu.

Tada ju je u foto-finišu prestigla Italijanka Dalija Kadari i izborila plasman u polufinale, a vrijeme Jamajčanke (23.26) nije bilo dovoljno za plasman.

"Sad kad sam svjetska prvakinja, konačno mogu pogledati snimak olimpijskih kvalifikacija - nikad ganisam pogledala."

Džekson je na 200 metara zamijenila mjesta na postolju sa zemljakinjom Šeli-En Frejzer-Praje (21.81), koja ju je pobijedila na upola kraćoj dionici. Za Frejzer-Prajs je to ukupno 13. odličje sa svjetskih prvenstava.

Bronzanu medalju je osvojila braniteljka naslova iz Dohe Britanka Dina Ašer-Smit (22.02).

Bonus video: