sumnja na mito

Korupcija u organizaciji Olimpijskih igara: Japanci uhapsili zvaničnike

Harujuki Takahaši (78), koji je bio dio OO Olimpijskih igara održanih prošle godine u Tokiju, osumnjičen je da je 2017. primio protvvrijednost više od 320.000 eura od Aoki Holdingsa, japanskog lanca prodavnica poslovne odjeće

2285 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bivši visoki zvaničnik organizacionog odbora Olimpijskih igara u Tokiju i još trojica muškarca uhapšeni su u srijedu u Japanu u sklopu istrage o mogućem podmićivanju, rekli su japanski tužioci.

Harujuki Takahaši (78), koji je bio dio OO Olimpijskih igara održanih prošle godine u Tokiju, osumnjičen je da je 2017. primio protvvrijednost više od 320.000 eura od Aoki Holdingsa, japanskog lanca prodavnica poslovne odjeće, nakon potpisivanja ugovora između njegove konsultantske firme i ove grupe, koja je 2018. godine postala službeni partner Igara.

Takahaši je uhapšen u isto vrijeme kad i predsjednik Aoki Holdingsa, Hironori Aoki (83) i još dvoje zvaničnika ove kompanije. Optužen je za primanje mita "znajući da je to novac zahvale za povoljan i povlašten tretman" koji je dao Aoki Holdingsu.

Prema tužiocima, Takahaši je imao ukupno 51 milijun jena prebačenih na bankovni račun firme koju vodi, preko oko 50 transfera sprovedenih između oktobr a2017. i marta 2022.