Pet decenija od minhenskog masakra: Postignut dogovor porodica žrtava i njemačke vlade o odšteti

"Savezna vlada pozdravlja dogovor s porodicama žrtava", naveo je u saopštenju portparol vlade Olafa Šolca, Stefen Hebestrajt

5788 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od terorista tokom akcije u Minhenu, Foto: Printscreen
Jedan od terorista tokom akcije u Minhenu, Foto: Printscreen

Njemačka i porodice izraelskih žrtava koje su stradale u napadu na Olimpijskim igrama 1972. u Minhenu postigle su sporazum o odšteti, 50 godina nakon događaja, objavila je u srijedu njemačka vlada.

"Savezna vlada pozdravlja dogovor s porodicama žrtava", naveo je u saopštenju portparol vlade Olafa Šolca, Stefen Hebestrajt.

Savezna vlada, kao i regija Bavarska i grad Minhen isplatiće 28 miliona eura porodicama žrtava napada u kojem je smrtno stradalo jedanaest izraelskih sportista.

Ovaj dogovor je postignut nekoliko dana prije obilježavanja 50. godišnjice ovog tragičnog događaja, jedinstvenog u istoriji Olimpijskih igara.

Minhenski masakr se dogodio tokom 5. i 6. septembra 1972. na Olimpijskim igrama u Minhenu. Tada je osam palestinskih terorista iz organizacije „Crni septembar“ ušlo u zgradu gdje su bili smješteni izraelski sportisti i ubili dvojicu, a devetoro držali kao taoce za vrijeme akcije.

Svi taoci su ubijeni tokom kontroverzne akcije njemačke policije u pokušaju da ih spasu. Od osam terorista, petorica su ubijeni tokom akcije spasavanja, dok su trojica uhapšeni i predati Libiji manje od dva mjeseca poslije napada.

Pitanje odštete, o kojem se pregovaralo nekoliko decenija, razljutilo je porodice žrtava koje su prdloge njemačke vlade smatrale preslabima i zaprijetile da neće učestvovati na komemoraciji u ponedjeljak u Minhenu.

Sporazum predviđa i osnivanje komsije njemačkih i izraelskih istoričara koji bi trebalo da imaju pristup dokumentima kako bi se rasvijetlilo uzimanje talaca i policijski fijasko u operaciji spašavanja.

Ovim sporazumom Njemačka "ispunjava svoju istorijsku obavezu prema žrtvama i njihovim porodicama, u kontekstu posebnog njemačko-izraelskog odnosa", dodaje portparol.

Bonus video: