Kraljica i sport - trke konja bile su joj pasija, nikada nije otkriveno za koga navija

Kraljica Elizabeta II, najdugovječniji monarh u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva, preminula je u četvrtak u 96. godini nakon više od 70 godina na prijestolu - njena veza sa sportom, a posebnom konjskim trkama, bila je neraskidiva

3555 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Smrt kraljice Elizabete otkazala je brojne sportske događaje u Velikoj Britaniji predstojećeg vikenda, a osim konjskih trka, ragbi mečeva, takmičenja u kriketu i golfu - za globalnu sportsku javnost ne previše interesantnih događaja, odgođene su i sve utakmice 7. kola mega-popularne fudbalske Premijer lige.

Utakmice Fulam - Čelsi, Mančester siti - Totenhem, Kristal Palas - Mančester junajted i drugih sedam duela u elitnom engleskom fudbalskom šampionatu, igraće se u nekom drugom terminu.

Kraljica Elizabeta II, najdugovječniji monarh u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva, preminula je u četvrtak u 96. godini nakon više od 70 godina na prijestolu.

kraljica Elizabeta II, Elizabeta II
foto: Reuters

Kakva je bila njena veza sa sportom?

Zbog protokolarnih obaveza, pojavljivala se na brojim sportskim manifestacijama, počevši od perioda nakon završetka Drugog svjetskog rata 1945, pa sve do oktobra 2021. godine, kada je osvajačici paraolimpijske zlatne medalje Kadeni Koks predala štafetu uoči Igara Komonvelta u Birmingemu proteklog ljeta.

Posjećivala je i teniske, fudbalske, kriket, ragbi mečeve... a ono što je posebno interesantno - nikada nije otkriveno za koga navija.

Nije izražavala svoje mišljenje i zato se ime njenog omiljenog kluba (ako je uopšte postojao) čuvao kao najstrožija tajna.

Kada je tako, obično se šire i glasine - član Laburističke stranke Džeremi Korbin tako je jednom prilikom rekao da je kraljica Elizabeta u privatnom životu veliki fan Arsenala.

Godine 2006. trebalo je lično da otvori novi stadion Arsenala "Emirejts", ali nije mogla da se pojavi na ceremoniji zbog povrede leđa. Kasnije je, u Bakingemskoj palati, primila cijeli tim "tobdžija", za koji je igrao i Sesk Fabregas.

"Razgovarali smo i veliki je fan fudbala, a kazala nam je da navija za Arsenal", kazao je Španac.

kraljica Elizabeta II, Arsenal
foto: Arsenal FC

Arsenal je i jedini fudbalski klub čiji su članovi pozvani u njenu rezidenciju na čaj.

"Dejli mejl", listi koji je dugo godina bio vrlo blizak kraljevskoj porodici, objavio je jednom prilikom, međutim, da Elizabeta navija za Vest Hem...

Kako god, njen najsjajniji fudbalski (i sportski) momenat u uopšte dogodio se 30. jula 1966. godine, kada je u kraljevskoj loži starog Vemblija predala pehar Žila Rimea kapitenu Engleza Bobiju Muru - selekcija Gordog Albiona je tog dana osvojila jedinu titulu svjetskog prvaka do sada.

Kraljica uručuje pehar svjetskog prvaka Bobiju Muru
Kraljica uručuje pehar svjetskog prvaka Bobiju Murufoto: BBC

Gledala je uživo i finale Evropskog prvenstva 1996, takođe na starom Vembliju između Njemačke i Češke, a imala je i glavnu rolu na ceremoniji otvaranja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

I dok je, kada su u pitanju gotovo svi sportovi, dok kraja života uspjela da zadrži "kraljevsku" neutralnost, Elizabeta nikada nijem krila svoju ljubav prema konjima.

"Trke konja bile su joj pasija. To je jedini sport koji je mogao da pruži uvod u njen život s one strane kraljevskih ceremonijala i običaja", piše BBC.

Statua u prirodnoj veliničin njenog grla, po imenu Estimejt, je prva stvar koja se primjećuje kada stignete u njenoj kući za odmor u Sendrigemu, u istočnoj Engleskoj.

kraljica Elizabeta II
foto: BBC

Kada je Estimejt osvojio Zlatni kup u Rojal Eskotu 2013, dogodilo se prvi put u 207 godina da vladajući monar ima pobjedničko grlo, a kamere su uvhatike kraljičino oduševljenje u loži.

Trke konja su je, piše BBC, odvraćale od rutine svakodnevnih, obično protokolarnih, domaćih i globalnih poslova.

Konji su bili njena pasija od najranijeg djetinjstva - ljubav je naslijedila od svog oca, kralja Džordža VI, baš kao i centar za uzgoj trkačkih grla u Sendringemu.

Prvi put se pojavila na trkačkom mitingu još 1945, samo nekoliko sedmica nakon okončanja Druog svjetskog rata.

"Svoje konje je mogla odmah da prepozna, bila je, bila je fascinirana njihovim mentalnim i fizičkim razvojem i uvijek je detaljno razgovarala sa konjušarom koji se brine o svakom od njih. Osim toga, i sama je bila strastveni jahač", navode mediji još neke detalje iz njenog sportskog života.

Kovčeg sa tijelom kraljice Elizabete biće izložen u Vestminsterskoj palati u Centralonom Londonu naredna četiri dana, prije sahrane.

Bonus video: