COK obilježio 15 godina članstva u olimpijskoj porodici, Simonović: Kroz sport smo potvrdili koliko možemo

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Tomas Bah, poslao je video poruku u kojoj je istakao odličnu saradnju MOK-a i COK-a, prisjetivši se i odlične organizacije Igara malih zemalja Evrope, 2019. godine u Crnoj Gori, najvećeg i najznačajnijeg multisportskog događaja ikad organizovanog u našoj zemlji

3357 pregleda 2 komentar(a)
Zlatne lavice 2012. u društvu Dušana Simonovića, Foto: COK
Zlatne lavice 2012. u društvu Dušana Simonovića, Foto: COK

Crnogorski olimpijski komitet proslavio je sinoć 15 godina članstva u olimpijskoj porodici.

Na svečanosti u hotelu Hilton sumirani su rezultati i posao koji je urađen u tom periodu, brojni gosti, bivši i sadašnji asovi, podsjetili su se na najveće uspjehe našeg sporta.

“U noći kada smo primljeni u članstvo, na internet sajtu MOK-a Crna Gora je predstavljena kao 'najmlađa država sa dugom sportskom tradicijom'. Izrastao iz te tradicije na koju je ponosan, Crnogorski olimpijski komitet je preuzeo značajan dio odgovornosti da crnogorskom sportu pokaže staze ka budućnosti. Naša država je bila i ostala neiscrpan izvor talenata. Uz posvećenost misiji širenja olimpijskih ideja i poruka, na nama iz COK-a je bilo, jeste i biće da poboljšavamo uslove da svoj dar pretvore u klasu, da ih pratimo, usmjeravamo, podstičemo, podržavamo”, kazao je Simonović, koji se osvrnuo na skoriju prošlost i izazove sa kojima je bio suočen COK i crnogorski sport uopšte.

COK
foto: COK

“Neke, kao što je pandemija kovida, dijelili smo sa cijelim svijetom, dok su neki lokalni, i tiču se osjetljivog i turbulentnog perioda kroz koji prolazi crnogorsko društvo, perioda sumnji, traumatičnih raslojavanja, poljuljanih autoriteta i sistema vrijednosti. Iako se dijelom to prenosi i na našu oblast, vjerujemo da sport kao društveni fenomen može da snagom pozitivnog primjera i uvažavanjem univerzalnih etičkih principa ukaže na modelitete riješavanja otvorenih pitanja. Uostalom, nekadašnji predsjednik MOK-a Huan Antonio Samaran jednom prilikom je kazao da je sport škola pravde, demokratije i ljudskih prava, da kao univerzalni jezik doprinosi nacionalnom jedinstvu, političkom konsenzusu, međusobnom sporazumijevanju. Nedavni nastupi naših sportista na Mediterankim igrama, Marije Vuković na Evropskom atletskom prvenstvu i košarkaša na Eurobasketu, energija koju su isijavili, odlučnost, karakter, samopouzdanje, potvrda su koliko i kako možemo”.

Ministar sporta i mladih u Vladi Crne Gore, Vasilije Lalošević, istakao je odličnu saradnju koju Ministarstvo i COK imaju i naglasio da će organ zadužen za sport u našoj državi nastaviti da radi u najboljem interesu naših sportistkinja i sportista, te najavio skoru izgradnju Olimpijske kuće i muzeja u Podgorici, kao i punu podršku svim budućim aktivnostima Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Tomas Bah, poslao je video poruku u kojoj je istakao odličnu saradnju MOK-a i COK-a, prisjetivši se i odlične organizacije Igara malih zemalja Evrope, 2019. godine u Crnoj Gori, najvećeg i najznačajnijeg multisportskog događaja ikad organizovanog u našoj zemlji.

“Imate svaki razlog da sa velikim ponosom gledate na proteklih 15 godina. To je period u kojem su crnogorski sportisti i sportistkinje svojim nastupima čvrsto postavili Crnu Goru na svjetsku sportsku mapu. Izvan terena, donosite sportsku radost crnogorskom narodu kroz mnoge programe, šireći tako olimpijski duh na društvo. Uspješnom organizacijom Igara malih zemalja Evrope 2019, pokazali ste svijetu koliko je jak olimpijski duh u vašoj prelijepoj zemlji. I još uvijek se sjećam svoje posjete, tih veličanstvenih dana, i vaše prelijepe zemlje i prelijepog grada, gledanja zaista sjajnih takmičenja kao i radosti sportista, koji su uživali u vašem divnom gostoprimstvu”, rekao je Bah.

U ime Evropskih olimpijskih komiteta, svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i predsjednik Spiros Kapralos i generalni sekretar Rafaele Panjoci.

“Vaše priznanje na sjednici MOK-a u Gvatemali 2007. izgleda kao da se dogodilo juče, ali ste ostvarili nevjerovatan napredak za ovo kratko vrijeme. Učestvovali ste na svim izdanjima ljetnjih i zimskih Olimpijskih igara i na svim Evropskim olimpijskim festivalima mladih. Kakva posvećenost našoj sportskoj porodici”, kazao je Kapralos.

Prepoznajući sportske asove u našoj sredini i želeći da im se na simboličan način nakloni i zahvali, COK je krajem prošle godine ustanovio zvanje „Ambasadori crnogorskog sporta“ za izuzetnu promociju crnogorskog sporta u svijetu.

Tu titulu su prvi ponijeli Stevan Jovetić, fudbaler Herte i crnogorski reprezentativac, njegov kolega iz nacionalnog tima Stefan Savić, fudbaler Atletiko Madrida, te Nikola Vučević, NBA zvijezda Čikago Bulsa.

COK
foto: COK

Prije pet godina, proslavljajući deceniju prijema u MOK, Crnogorski olimpijski komitet je ustanovio posebno priznanje „Zlatna zvijezda crnogorskog sporta“, za ukupan odnos, rad i promociju olimpizma i njegovih vrijednosti.

Ovogodišnja nagrada otišla je u ruke “zlatnih lavica”, slavnoj generaciji crnogorske ženske rukometne reprezentacije koja je 2012. osvojila olimpijsko srebro i evropsko zlato.

U ime reprezentacije, priznanje je primila kapitenka Maja Savić.

Bonus video: