Bah: Ruski sportisti koji se ograde od rata i režima trebalo bi da se takmiče

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je da bi sportistima koji su se distancirali od rata Ukrajini trebalo dozvoliti da se takmiče pod neutralnom zastavom

7030 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ruski sportisti su pod sankcijama od početka invazije na Ukrajinu, nacionalni timovi suspendovani, u mnogim pojedinačnim sportovima nije im dozvoljeno da se takmiče.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je da bi sportistima koji su se distancirali od rata Ukrajini trebalo dozvoliti da se takmiče pod neutralnom zastavom.

„Ruski sportisti koji nisu podržali invaziju, oni koji su se distancirali od režima trebalo bi da mogu da se takmiče pod neutralnom zastavom.

Naš cilj je da sportisti sa ruskim pasošem koji ne podržavaju rat ponovo učestvuju na takmičenjima. Ali to nije lako, jer na političkom nivou postoji ogromna razlika u našim odlukama.

Neke vlade donijele su odluku da uskrate vize ruskim sportistima čak i ako im je dozvoljeno da se takmiče. Drugi su zabranili svojim sportistima da se takmiče sa Rusima. Štaviše, u nekim zemljama se ne osećaju prijatno, nije im zagarantovana sigurnost.

Naša miroljubiva misija posustaje, zbog toga sada cijenu plaćaju ruski i bjeloruski sportisti, a problem bi mogao da se pogorša“, rekao je Bah.

Bonus video: