Ovo su maskote Olimpijskih igara u Parizu: Duh Francuske revolucije

Kapi crvene boje dodate su noge u plavoj boji, oči i nasmiješena usta, a maskoti koja predstavlja Paraolimpijske igre jedna je noga prikazana kao protetička

3539 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Frigijske kape su odabrane kao maskote Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024. u Parizu, čime organizatori žele da ugrade duh Francuske revolucije u glamurozne sportske manifestacije.

Kapi crvene boje dodate su noge u plavoj boji, oči i nasmiješena usta, a maskoti koja predstavlja Paraolimpijske igre jedna je noga prikazana kao protetička.

"Frigijkama želimo da pokažemo da sport može da promijeni sve te da zaslužuje da ima istaknuto mjesto u našem društvu", izjavila je marketinška direktorica Igara u Parizu Žuli Matikin prilikom predstavljanja maskota koje je održano u ponedjeljak u pariškom predgrađu Sen Deni.

Frigijske kape su dobile prednost pred životinjama koje se najčešće korištene maskote olimpijskih i paraolimpijskih igara.

"Gotovo smo bili spremni ići bez maskote, da za njezinu izradu nismo pronašli valjan razlog i stvarnu poruku koju smo željeli da prenesemo", dodala je Matikine.

"Maskota mora da bude otjelovljenje francuskog duha, što nije jednostavno dočarati. To je ideal, svojevrsno uvjerenje koje sadrži vrijednosti naše zemlje i koje je stvarano tokom vremena i istorije", pojasnila je.

Kapa je ime dobila po grčkoj antičkoj pokrajini Frigiji, a u modernom dobu simboliše slobodu.

Nosili su je sankiloti (pogrdan naziv francuske aristokratije za pariske radnike i siromahe) za vrijeme francuske revolucije, a nakon južnoameričkih ratova za nezavisnost poslužila je kao detalj na grbovima niza tamošnjih novostvorenih država.

Olimpijske igre u Parizu na rasporedu su od 26. jula do 11. avgusta 2024, dok će Paraolimpijske igre biti održane od 28. avgusta do 8. septembra.

Bonus video: