MOK pozvao Ukrajinu da odustane od prijetnji bojkotom Olimpijskih igara

Tomas Bah je optužio Ukrajinu da pritiska međunarodne federacije, članove MOK-a i buduće organizatore Olimpijskih igara u pokušaju da javno utiče na njihove odluke i tvrdi da "većina njih to smatra izuzetno žalosnim"

2410 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pozvao je Ukrajinu da odustane od prijetnji bojkotom Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu.

Ukrajinci su najavili da će bojkotovati OI ako budu učestvovali ruski i bjeloruski sportisti.

Predsjednik MOK-a Tomas Bah je rekao kolegama iz Olimpijskog komiteta Ukrajine da "izuzetno žali" zbog takvih prijetnji, prenio je BBC.

Ukrajina se nada da će dobiti međunarodnu podršku u svojim naporima za izbacivanje ruskih i bjeloruskih sportista iz sportskih takmičenja zbog rata koji je izazvala Rusija.

MOK je naveo da će "istražiti put" da se ruski i bjeloruski sportisti takmiče kao neutralni.

Ukrajinski ministar sporta Vadim Gutsajt, koji je i predsjednik Olimpijskog komiteta Ukrajine, istakao je da bi njegova zemlja mogla da bojkotuje Igre u Parizu, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja, koje su takođe pozvale da se potvrdi zabrana.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je kazao da bi dopuštanje ruskim sportistima da se takmiče na Olimpijskim igrama 2024. godine značilo da je "teror na neki način prihvatljiv".

U Bahovom pismu Gutsajtu, u koje je BBC imao uvid, predsjednik MOK-a kaže da su "klevetničke" izjave ukrajinskih zvaničnika koji sugerišu da bi dopuštanje učešća ruskim i bjeloruskim sportistima promovisalo rat.

Bah je dodao da su prijetnje o bojkotu Igara "preuranjene", pošto MOK još nije "pod konkretnim uslovima" razgovarao o učešću ruskih i bjeloruskih sportista pod neutralnom zastavom.

On je optužio Ukrajinu da pritiska međunarodne federacije, članove MOK-a i buduće organizatore Olimpijskih igara u pokušaju da javno utiče na njihove odluke i tvrdi da "većina njih to smatra izuzetno žalosnim".

Bah je u pismu citirao rezoluciju Ujedinjenih nacija u kojoj se navodi da "bilo koji oblik diskriminacije nije u skladu sa olimpijskim pokretom" i da su dva specijalna izvjestioca Ujedinjenih nacija izrazila zabrinutost zbog potpune zabrane učešća ruskih i bjeloruskih sportista, koja je diskriminatorska.

Naveo je da su to razlozi zbog kojih se razmatra mogućnost da se oni takmiče kao neutralni sportisti.

Bah je istakao da bi bojkot značio "kršenje olimpijske povelje" i da je u suprotnosti sa principima olimpijskog pokreta.

Letonija, Litvanija, Estonija i Poljska se protive učešću Rusije i Bjelorusije, a njima su se priključili i olimpijski komiteti Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je da se protivi učešću ruskih sportista na Igrama 2024. godine sve dok traje rat u Ukrajini.

Bonus video: