Princ Hubert fon Hohenlohe - skijaška legenda Meksika

Meksikanac njemačkog porijekla je učestvovao u rekordnih 20 Svjetskih šampionata u alpskom skijanju

4889 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na 47. Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju koje je danas završeno u Francuskoj, 64-godišnji princ Hubert fon Hohenlohe, okončao je karijeru dugu 41 godinu.

Hohenlohe, potomak njemačke plemićke porodice, rođen je u Meksiko Sitiju 1959. gdje je njegov otac bio vlasnik „Folksvagenove” fabrike automobila.

Ipak, većinu perioda odrastanja je proveo u Austriji što je glavni uzrok njegove ljubavi prema najpopularnijem zimskom sportu. Vratio se u domovinu 1981. i osnovao Meksičku skijašku federaciju.

Već sljedeće godine je učestvovao na Svjetskom prvenstvu u Šladmingu, što je bio njegov prvi od konačnih 20 nastupa na planetarnim šampionatima. Od 1982. do 2023. samo 2007. nije bio na najvećoj pozornici zbog preloma noge.

Učestvovao je i na šest zimskih olimpijskih igara. Debi je imao u Sarajevu 1984, a posljednje Igre su mu bile u ruskom Sočiju 2014. godine, gdje je bio jedini predstavnik Meksika.

Ekscentrik po prirodi, takođe se bavio uličnim fotografisanjem i muzikom, pod umjetničkim imenima „Endi Himalaja” i „Rojal Dizaster”.

Na ovogodišnjem prvenstvu, njegovo skijaško odijelo je bilo inspirisano meksičkim folklorom, ali mu nije naročito pomoglo u slalomu:

„Vjerovatno sam proveo previše vremena prošlog ljeta na suncu u Marbelji, nisam bio dovoljno posvećen. Tehnički je sve bilo okej, ali u jednom trenutku sam ostao bez snage. Svaki zamah je bio težak, nisam imao priliku da odmorim. Da sam baš, baš htio možda bih i uspio, ali bilo je izuzetno zamarajuće” rekao je Hohenlohe nakon trke koju nije uspio da privede kraju.

„Barem se nisam zabio u mrežu kao u Kortini. To je bilo prilično sramotno” kazao je sa osmjehom na licu meksički sportista.

Više puta je rekao da je jedini razlog zašto nastavlja da se takmiči činjenica da „egzotični skijaši” (oni koji dolaze iz zemalja koje nemaju razvijenu tradiciju u zimskim sportovima) nestaju. Da li odlaskom Hohenlohea u penziju ostajemo bez posljednjeg Mohikanca, samo će vrijeme pokazati...

Bonus video: