Francuska u Podgorici promoviše OI 2024. godine, 500 dana pred start najvećeg sportskog događaja

Ambasdada Francuske organizuje 14. marta, proslavu „Sport i frankofonija“ na Gorici, 500 dana pred start najvećeg sportskog događaja u Parizu

1693 pregleda 0 komentar(a)
Ambasador Francuske prisustvovaće dodjeli nagrada najboljim učesnicima, Foto: Luka Zeković
Ambasador Francuske prisustvovaće dodjeli nagrada najboljim učesnicima, Foto: Luka Zeković

U utorak, 14. marta 2023. godine, 500 dana do početka Olimpijskih igara u Parizu, ambasade Francuske u svijetu organizuju cjelodnevnu sportsku štafetu koja će preći pet kontinenata i obuhvatiti sve vremenske zone na planeti.

„Zemlja igara 2024“ uključila je i 128 francuskih diplomatskih predstavništava koja će organizovati jednočasovne sportske aktivnosti, od 9 do 10 časova po lokalnom vremenu. To je prvi događaj tog tipa koji svjedoči o jedinstvenoj moći sporta da okuplja ljude, zahvaljujući energiji Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

I Podgorica će trčati u okviru akcije od devet do 10 časova, u utorak 14. marta, a povodom tog, ali i proslave frankofonije, Ambasada Francuske u Crnoj Gori organizuje u parku Gorica događaj pod nazivom „Sport i frankofonija“.

Na njemu će učestvovati oko 80 podgoričkih srednjoškolaca koji uče francuski jezik. Djevojčice će početi da trče u devet sati stazom oko parka u dužini od tri kilometra, dok će dječaci startovati pola sata kasnije.

Svečana dodjela nagrada, nakon koje će uslijediti koktel, biće upriličena u 10 sati u Avanturističkom parku na Gorici u prisustvu gospodina Kristijana Timonijea, ambasadora Francuske u Crnoj Gori. Ambasada Francuske i Francuski institut Crne Gore će pobjednike nagraditi boravkom u Francuskoj koji će biti obrazovnog i sportskog karaktera.

Bonus video: