UFC 286: Edvards pred domaćom publikom porazio Usmana

Englez kompletirao trilogiju sa bivšim kraljem velter kategorije i prvi put odbranio titulu

5395 pregleda 0 komentar(a)
Edvards pogađa Usmana razornim udarcem u tijelo, Foto: Reuters
Edvards pogađa Usmana razornim udarcem u tijelo, Foto: Reuters

Dvadesetog avgusta prošle godine, Leon Edvards je stravičnim "haj-kikom" u posljednjem minutu borbe nokautirao Kamarua Usmana i postao novi suvereni vladaoc u "velteru".

Skoro sedam mjeseci kasnije u Londonu, pred fanatičnom domaćom publikom, popularni "Roki" je ponovo bio bolji od svog rivala, ovaj put većinskom odlukom sudija (48-46, 48-46, 47-47).

Momak koji je odrastao u Birmingemu je tehnički bio bolji, imao gotovo 40 više značajnih udaraca od Usmana i pokazao je fenomenalan borilački IQ, odbranivši skoro 80 odsto obaranja, do sada uglavnom dominantom Amerikancu rođenom u Nigeriji.

Edvards je vrlo rano uspostavio kontrolu distance sa "lou-kikovima" u Kamaruova koljena, te je imao nekoliko odličnih bokserskih kombinacija u prve dvije runde.

U trećoj mu je oduzet poen zbog držanja žice, ali je u četvrtoj i petoj bio smiren, birao je svoje udarce i na kraju je proglašen zaslužnim pobjednikom.

U prvim redovima se nalazio Kolbi Kovington, bivši privremeni šampion, koji je dva puta dijelio oktagon sa Usmanom, ali se nije borio u posljednje dvije godine. Englez nije bio toliko oduševljen idejom da mu harizmatični Amerikanac bude sledeći protivnik.

"Taj momak (Kovington) sjedi već dvije godine. Možda odem do Majamija da vidim šta se tamo dešava" rekao je Edvards, alaudirajući na predstojeći UFC događaj na Floridi, gdje će koplja ukrstiti Horhe Masvidal i Gilbert Burns.

Uvertira za glavni događaj je bila borba između Džastina Gejčija i Rafaela Fizijeva, u kojoj smo gledali "vatromete".

Gejči je na kraju slavio većinskom odlukom sudija (29-28, 29-28, 28-28), ali je zaista čudo kako je okršaj uopšte potrajao pune tri runde.

Bivši privremeni šampion u lakoj kategoriji je na početku imao problem sa brzinom momka rođenog u Kazahstanu, ali kako je vrijeme prolazilo, Džastin je uspjevao da nađe pukotine u Fizijevoj odbrani.

Odličnim direktom ga je držao na distanci, a zatim je aperkatima i krošeima kažnjavao svaku grešku.

Ovo je cijena koju plaća gotovo svaki Gejčijev protivnik
Ovo je cijena koju plaća gotovo svaki Gejčijev protivnikfoto: Reuters

Upravo ova borba je proglašena najboljom borbom večeri.

U ostalim mečevima na "mejn kardu", Gunar Nelson je "armbarom" primorao Brajana Barberenu na predaju, Dženifer Maja je jednoglasnom odlukom sudija savladala Kejsi O'Nil, a pobjedu je na isti način ostvario i Marvin Vetori protiv Romana Dolidzea.

Bonus video: